Ανδρική γονιμότητα : Μειώνονται κατά 33% μετά την ηλικία των 50


Οι επιστήμονες σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavic εξετάζουν σε τι ποσοστό η ηλικία του άνδρα επηρεάζει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας .

Η ποιότητα του σπέρματος επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια, ωστόσο τα στοιχεία για τυχόν επιπτώσεις στην έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF)/ενδοκυτταροπλασματικής χορήγησης σπέρματος (ICSI) είναι αντικρουόμενα. Μεγάλος αριθμός με αναδρομικές και προοπτικές μελέτες κοόρτης έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του πατέρα τόσο αυξάνεται το ποσοστό αποβολών και μειώνεται ο ρυθμός γεννήσεων, ενώ υπάρχουν και άλλες που δεν ανέδειξαν καμία επίδραση της ηλικίας του πατέρα στο ποσοστό γεννήσεων ή αποβολών.

Στην παρούσα μελέτη, ωστόσο, που διενεργήθηκε στο Κέντρο Αναπαραγωγικής και Γενετικής Υγείας του Λονδίνου, υποστηρίζεται ότι τα ζευγάρια στα οποία ο μέλλων πατέρας ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, η πιθανότητα επιτυχημένης γέννησης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης/ενδοκυτταροπλασματικής χορήγησης σπέρματος ήταν μειωμένη και μάλιστα ανεξάρτητα από την ηλικία της μέλλουσας μητέρας.Η μελέτη περιελάμβανε 4.833 κύκλους IVF/ICSI (με 4.271 άνδρες συμμετέχοντες), από τους οποίους το 40,8% εξελίχθηκε σε φυσιολογική γέννηση. Συγκριτικά, μάλιστα, με τους νεότερους άνδρες, οι πιθανότητες μιας φυσιολογικής γέννησης ήταν κατά 33% χαμηλότερες για τους άνδρες ηλικίας από 50 ετών και άνω.«Η πατρική ηλικία και συγκεκριμένα τα 50 έτη και άνω επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης έπειτα από διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν ένα μήνυμα δημόσιας υγείας προς τους άνδρες, ούτως ώστε να μην καθυστερούν τη διαδικασία της πατρότητας», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ