Κορονοϊός: Δύσκολο φθινόπωρο λόγω μετάλλαξης «Δέλτα» και ανεμβολίαστων – Μεγάλη πίεση ήδη στο ΕΣΥ


Η μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ που εκτινάχθηκε την τελευταία εβδομάδα, έχει ήδη αρχίσει να ασκεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Δύσκολος αναμένεται να είναι, ο ερχόμενος Σεπτέμβριος αναφορικά με το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι. Μετάλλαξη «Δέλτα» αλλά και ανεμβολίαστοι φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Η μετάλλαξη «Δέλτα» η οποία έχει πλέον επικρατήσει στην Ελλάδα, δείχνει ήδη, από τους καλοκαιρινούς μήνες την ισχυρή μεταδοτικότητά της, αυξάνοντας τον δείκτη θετικότητας και σταθεροποιώντας τον σε υψηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι «αυτοί που σέρνουν τον χορό, με αδιανόητα μεγάλο ποσοστό, είναι οι άνθρωποι που επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να μην εμβολιαστούν», τονίζοντας παράλληλα ότι οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και πάλι να γεμίζουν παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο που οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν τυπικά τον ιό να διασπείρεται.

Η μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ που εκτινάχθηκε την τελευταία εβδομάδα, έχει ήδη αρχίσει να ασκεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η «άνοδος» των κρουσμάτων που παρατηρείται κατά τον Αύγουστο, οδήγησε μοιραία στην αλματώδη αύξηση των διασωληνωμένων με τους αριθμούς να είναι ξεκάθαροι καθώς από τις 236 νοσηλείες ασθενών το Σάββατο (14/8), βρέθηκαν στις 317 ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα.

Αναλυτικά η αύξηση που καταγράφηκε όλη την εβδομάδα στους ασθενείς που εισήχθησαν στις ΜΕΘ:

  • 317 Σάββατο (21/8)
  • 296 Παρασκευή (20/8)
  • 286 Πέμπτη (19/8)
  • 282 Τετάρτη 18/8
  • 258 Τρίτη (17/8)
  • 250 Δευτέρα (16/8)
  • 241 Κυριακή (15/8)
  • 236 Σάββατο (14/8)

Παράλληλα, μεγάλη πίεση ασκείται και στα «κόκκινα» νησιά με την Κρήτη και τη Ρόδο να είναι στην κορυφή με τριψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων και γεμάτα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως το ΠΑΓΝΗ, του Ηρακλείου έφτασε να έχει μόλις μια κλίνη ΜΕΘ κενή, με τον διοικητή Γιώργο Χαλκιαδάκη, να τονίζει την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο του, όπως και άλλα στο νησί της Κρήτης.

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται πριν από τη διάγνωση και τα συμπτώματα

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου όπως και η Ελλάδα έχουν έρθει πλέον αντιμέτωπες με το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η μεταδοτικότητα του ινδικού στελέχους είναι τέτοια που ο ιός διασπείρεται προτού καν διαγνωστεί ή εμφανιστούν συμπτώματα, σε όσους νοσούν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιου Δημόπουλου, μαζί με την καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και την επίκουρη καθηγήτρια Σταυρούλα Πάσχου για τη μετάλλαξη Δέλτα, όσοι προσβληθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, αργούν να εμφανίσουν συμπτώματα ενώ μεταδίδουν τον ιό.

«Η συγκεκριμένη δημοσίευση μάς δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός. Με ένα R0 το οποίο είναι γύρω στο 6, σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει κολλήσει τη μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να τη μεταδώσει ιό σε 6 άτομα. Επίσης, το 75% των μεταδόσεων, συμβαίνουν σε μία προσυμπτωματική φάση. Δηλαδή, κάποιος δεν έχει κανένα σύμπτωμα, έχει μολυνθεί και μπορεί να μεταδώσει τον ιό», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τέταρτο κύμα και στο βάθος… περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Μονόδρομος φαίνεται να αποτελεί για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών στις ΜΕθ κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ο περιορισμός των ανεμβολίαστων πολιτών, καθώς τα έως τώρα δεδομένα προμηνύουν ένα δύσκολο Φθινόπωρο.

Πιθανότατα την Τρίτη (24/8) αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μέτρα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο για τον περιορισμό της πανδημίας. Βασικοί στόχοι είναι να μην ανασταλεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή αλλά και να δοθεί κίνητρο για τους εμβολιασμούς.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους, με τους κλειστούς χώρους όπως καφέ – μπαρ, εστιατόρια, κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης να μην είναι πλέον προσβάσιμαοι.

Οι ανεμβολίαστοι, σε ορισμένους χώρους θα πρέπει να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή μια ή δύο φορές την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, της πλήρους επαναφορά της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ