Αφγανιστάν Ταλιμπάν: Οι φυγάδες Αφγανοί αυξάνουν τη δυναμική της παγκόσμιας μετανάστευσης


Αφγανιστάν Ταλιμπάν:Πακιστανικοί συνοριοφύλακες αποκλείουν την περιοχή καθώς οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν στο Τσαμάν. Παρακολουθώντας αποσπάσματα ειδήσεων από το τεράστιο πλήθος απελπισμένων Αφγανών να κατακλύζουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσπαθώντας να διαφύγουν από το καταπιεστικό καθεστώς των Ταλιμπάν που έχει καταλάβει τη χώρα τους, μου ήρθε στο μυαλό ότι αυτό που βλέπει ο κόσμος στο Αφγανιστάν δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας

Μια γρήγορη ματιά στην ιστορία μάς δείχνει ότι οι άνθρωποι μετανάστευαν πάντα και για διαφορετικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης λόγω συγκρούσεων, βίας και κλιματικής αλλαγής. Ιστορικά, η κλιματική μεταβλητότητα επιτάχυνε τη μετανάστευση μετά την παρακμή της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ.Χ. και η ξηρασία δούλευε κατά την πτώση της αυτοκρατορίας των Μάγια (660 έως 1000 μ.Χ.). Πιο πρόσφατα, το αμερικανικό μπολ σκόνης της δεκαετίας του 1930 και οι ξηρασίες του Σαχέλ της δεκαετίας του 1970 και του 1980 οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε περιοχές με ευνοϊκότερα κλίματα.

Ένα άλλο ζήτημα περιγράφεται καλύτερα ως εύρεση εργασίας και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η εργασία, μια καλή δουλειά, μαζί με την εργασιακή ασφάλεια είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής τους. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 272 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες σε όλον τον κόσμο. Και ενώ αυτό ισούται με μόλις το 3,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ξεπερνά ήδη κάποιες προβλέψεις για το 2050.

Από το 1970, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε μια χώρα διαφορετική από εκείνη όπου γεννήθηκαν έχει τριπλασιαστεί.

Η Καμπούλ καλεί την Ευρώπη να σταματήσει την αναγκαστική απέλαση Αφγανών

Υπήρχαν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν το 2018-ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων στον κόσμο-

Οι επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων στη μετανάστευση

Βίαιες συγκρούσεις σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν, καθώς και εσωτερικές συγκρούσεις στη Βενεζουέλα και το Βόρειο Τρίγωνο της Κεντρικής Αμερικής, (Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα και Ονδούρα), ένα ζήτημα που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους από τις χώρες καταγωγής τους.

Εάν προσθέσουμε τους φυγάδες του Αφγανιστάν που διαφεύγουν στο μίγμα, μαζί με τους ανθρώπους που φεύγουν από την Κούβα και την Αϊτή, η οποία έχει αντιμετωπίσει διπλή αποτυχία λόγω σεισμού και τροπικής καταιγίδας, είναι εύκολο να δούμε πώς αλλάζει η δυναμική παγκοσμίως.

Αλλά περιμένετε… Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα και την πανδημία COVID-19 σε όλα τα άλλα ζητήματα που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ελπίζοντας να βρουν ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζήσουν. Η Βραζιλία προετοιμάζεται για το τρίτο κύμα της Covid-19 Οι άνθρωποι επισκέπτονται το νεκροταφείο Nossa Senhora Aparecida στο Manaus της Βραζιλίας εν μέσω της πανδημίας Covid-19- Σφοδρές πλημμύρες, κατολισθήσεις, μεγάλοι καύσωνες και τεράστιες πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έχουν καταστρέψει πόλεις, κωμοπόλεις και ολόκληρες περιοχές, αφήνοντας κάποιες περιοχές ακατάλληλες για διαμονή. Και η πανδημία του κορωνοϊού πάνω από όλα τα άλλα έχει μολύνει 211.848.325 άτομα παγκοσμίως και οδήγησε στο θάνατο 4.433.036 άτομα.

Πού θα καταλήξουν οι Αφγανοί πρόσφυγες;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πρωταρχικός προορισμός για τους περισσότερους μετανάστες, αν και ως ποσοστό του πληθυσμού τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών.

Οι Αφγανοί πρόσφυγες είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα, πίσω από τους πρόσφυγες της Βενεζουέλας και της Συρίας.

Υπάρχουν επίσης πάνω από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι Αφγανοί εντός της χώρας. Πολλοί Αφγανοί έφυγαν στο Πακιστάν. Το Πακιστάν αναμένει νέο χάσμα των ΗΠΑ με τη νίκη των Ταλιμπάν

Υποστηρικτές στην Κουέτα του Πακιστάν του σκληροπυρηνικού κόμματος των Ταλιμπάν Jamiat Ulema-i-Islam-Nazaryati τρώνε γλυκά καθώς γιορτάζουν την κατάληψη πόλεων στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν στις 13 Αυγούστου 2021-

Οι Αφγανοί έχουν επίσης ζητήσει άσυλο στο Ιράν ως μέσο για να περάσουν στη συνέχεια από την Τουρκία και μετά στην Ευρώπη.

Η ταχεία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν έχει αφήσει πολλούς να φοβούνται για τη ζωή τους και να επιδιώκουν να διαφύγουν από τη χώρα, συχνά με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο, και η Τουρκία θα τους καλωσορίσει.

Η Ελλάδα, η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή πέρασαν από την Τουρκία στην ΕΕ, δήλωσε ότι μπορεί να στείλει πίσω τυχόν Αφγανούς που φτάνουν παράνομα μέσω της χώρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανησυχεί ότι η απότομη αύξηση των ατόμων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα λοιπόν με το BBC, η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει έναν φράχτη μήκους 25 μιλίων (40 χιλιομέτρων) στα σύνορά της με την Τουρκία. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε, παθητικά, για τον πιθανό αντίκτυπο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή του Έβρου την Παρασκευή. «Τα σύνορά μας θα παραμείνουν απαραβίαστα».

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν χιλιάδες Αφγανούς, καθώς και ο Καναδάς. Η Αυστραλία λέει ότι θα δεχτεί μερικούς, και ακόμη και η Νέα Ζηλανδία έχει εντοπίσει περίπου 200 Αφγανούς που θα προσλάβει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ