ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ρεαλιστική και με προοπτική η συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο – Μπαράζ επαφών από Δένδια


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, υποστήριξε πως η τριμερής συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο ενισχύει την ασφάλεια και τη θέση των χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας πως αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για όλους. Μηνύματα Δένδια προς την Τουρκία και μπαράζ επαφών στην Ιερουσαλήμ.

Τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου έγινε την Κυριακή (22.08) στην Ιερουσαλήμ. Τη χώρα εκπροσώπησε ο υπουργός Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετείχε σε όλες τις συζητήσεις ενώ προχώρησε και σε μπαράζ επαφών κατά την παρουσία του εκεί. Στις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας υπουργός έστειλε σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Αθήνας με την Ιερουσαλήμ.

Στη δική του τοποθέτηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, στάθηκε στη μεγάλη σημασία της εν λόγω συμμαχίας, υπογραμμίζοντας πως έχει μεγάλες προοπτικές και δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή.

«Σήμερα φιλοξένησα τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκο Δένδια, και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για τριμερή συνάντηση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε τη δημιουργία μιας βάσης για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε διάφορους τομείς. Συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του COVID19, του σχηματισμού συνασπισμών στον τομέα της ενέργειας και αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική κρίση», ανέφερε ο κ. Λαπίντ και πρόσθεσε;

«Αυτή η τριμερής συμμαχία είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για όλους μας. Ενισχύει την οικονομία, την ασφάλεια και τη διεθνή θέση μας. Είναι αναπόσπαστο μέρος κάτι μεγαλύτερου, αναπόσπαστο μέρος της αλλαγής που συμβαίνει στην περιοχή. Είναι μια συγκρατημένη, ρεαλιστική και προοπτική συμμαχία».

Δένδιας: Τουρκία και Χαμάς στο πλευρό των Ταλιμπάν – Να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας, Ισραήλ

Πέρα από τις συζητήσεις των τριών υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση και με την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, αλλά και με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Στη συνάντηση με την κ. Ελχαράρ συμμετείχε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και από πλευράς του Έλληνα υπουργού τονίστηκε η σημασία της ενεργειακής συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & διασυνδεσιμότητας.

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των τριών ΥΠΕΞ για την τριμερή συνάντηση, ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ. Ναφταλί Μπένετ, με τις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης. Οι δυο άνδρες συνομίλησαν ακόμα για τη διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία σε όλους τους τομείς ανάμεσα σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ, ενώ έθιξαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο «ντόμινο» που προκαλούν τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν, αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές για τη στάση που κρατάει η Τουρκία γύρω από το ζήτημα. Όπως ανέφερε, η Άγκυρα θεωρείται σύμμαχος των Ταλιμπάν ενώ και η Χαμάς τους συνεχάρη για την ανάληψη της εξουσίας. Ο Έλληνας υπουργός κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια χωρών όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ έτσι ώστε να μην επιτύχουν τις παράλογες επιδιώξεις τους.

Η δήλωση του κ. Δένδια

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι και πάλι στα Ιεροσόλυμα σήμερα.

Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, τον Μάιο, ρουκέτες εκτοξεύονταν εναντίον του Ισραήλ.

Ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός που μετέβη εδώ για να καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και να υπογραμμίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Από κοινού σήμερα, σε πιο ήρεμο κλίμα, συζητήσαμε μαζί σας και με τον Νίκο, τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, αρχής γενομένης από την πολιτική προστασία.

Οφείλω δε να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία, και εξ ονόματος της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να σας ευχαριστήσω βαθύτατα, τόσο εσάς όσο και τον Νίκο, για τη βοήθειά σας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Επίσης, για την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη που μας παρείχατε.

Πρέπει δε να επισημάνω ότι αυτό έχει παράξει ένα πολύ θετικό στοιχείο, τη συνεργασία μας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Στη συνέχεια θα συναντηθώ με την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας, Karine Elharrar, για να συζητήσουμε για τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, τη διασυνδεσιμότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο. Μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πολλά πράγματα, επωφελή τόσο για εμάς, για τις τρεις χώρες μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή αλλά και την Ευρώπη.

Στόχος μας σήμερα ήταν επίσης να βρούμε νέους τρόπους προκειμένου να θεσμοποιήσουμε τη συμμετοχή άλλων στρατηγικών εταίρων στο τριμερές σχήμα μας. Ήδη αναφερθήκατε σε αυτούς και σας ευχαριστώ.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί. Και θεωρούμε ότι στην πορεία και άλλες χώρες θα ενστερνιστούν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες με εμάς.

Και με αυτό περνώ στο άλλο μείζον ζήτημα που εξετάσαμε σήμερα, τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εσείς, Yair, έχετε χρησιμοποιήσει την έκφραση: “Ο Κύκλος της ζωής”. Χώρες που προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη, τη μετριοπάθεια, την ευημερία, το Διεθνές Δίκαιο.

Δυστυχώς, ωστόσο, παρατηρούμε επίσης και έναν φαύλο κύκλο, ενάντιο σε αυτόν τον κύκλο της ζωής. Θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, ένα «τόξο φονταμενταλισμού» που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχό τους. Σε μία δήλωση ανέφεραν ρητά ότι η Τουρκία είναι φίλη χώρα. Και η Χαμάς, εδώ δίπλα σας, συνεχάρη τους Ταλιμπάν.

Υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας που, ενάντια σε αυτό που πιστεύουμε πως είναι προς όφελος και των δικών τους κοινωνιών, προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες και, ακόμη χειρότερα, παλιές αντιλήψεις, κυριολεκτικά θαμμένες στο παρελθόν.

Χρησιμοποιούν δε, πολλά εργαλεία. Στρατιωτικές εισβολές σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρο πόλεμο και πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Και, φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, πράγμα εντελώς απαράδεκτο.

Η κοινή μας προσπάθεια συνίσταται στο να μην επιτύχουν ποτέ αυτές οι απόπειρες. Η σημερινή μας συνάντηση συνίσταται επίσης σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ισχυρών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που θα γίνω δεκτός αργότερα από τον Πρόεδρο Herzog και τον Πρωθυπουργό Bennett, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον δύσκολων καιρών και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσω τις απόψεις τους.

Είναι σαφές για εμάς ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του σήμερα είναι να συμπορευόμαστε με φίλους. Να οικοδομούμε γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους. Ανοιχτές για όσες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και πέραν αυτών, το επιθυμούν.

Ευχαριστώ, αγαπητέ Yair, για την ευγένεια και τη φιλοξενία σας.

Ευχαριστώ, αγαπητέ Νίκο, για το κλίμα της συζήτησής μας.

Μπαράζ επαφών Δένδια στην Ιερουσαλήμ

Ο κ. Δένδιας πέρα από τις προαναφερόμενες συναντήσεις και διεργασίες, έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δυο, βρέθηκε η ισχυρή φιλία της Ελλάδας με το Ισραήλ, ενώ αναλύθηκαν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ, ο υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας της χώρας, Μπένι Γκαντζ.

Η συζήτηση των δυο αφιερώθηκε στην περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και στις περιφερειακές εξελίξεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ