Αθλητισμός: Πώς η ποδηλασία ενισχύει την υγεία [vid]


Σε όσους και όσες ήδη είναι μέλη του “κόσμου” της ποδηλασίας, τα οφέλη θα είναι ήδη σαφώς ξεκάθαρα, αλλά για όποιον χρειάζεται λόγους προκειμένου να βγει έξω με το ποδήλατο, εδώ είναι μια λίστα με μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη.

  • Βελτιώνει την ψυχική υγεία και ευημερία

Μια μελέτη του YMCA έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν σωματικά ενεργό τρόπο ζωής είχαν 32 % υψηλότερη βαθμολογία ευημερίας από τα άτομα που έκαναν μια καθιστική ζωή.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους η άσκηση μπορεί να αυξήσει τη διάθεσή σας: υπάρχει η βασική απελευθέρωση αδρεναλίνης και ενδορφίνης και η βελτιωμένη αυτοπεποίθηση που προκύπτει από την επίτευξη νέων στόχων.

Η ποδηλασία συνδυάζει τη σωματική άσκηση με την ύπαιθρο και συνεπώς όλα τα οφέλη του να είμαστε στη φύση.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19. Ο Δρ David Nieman και οι συνεργάτες του στο Appalachian State University μελέτησαν 1000 ενήλικες μέχρι την ηλικία των 85 ετών. Διαπίστωσαν ότι η άσκηση είχε τεράστια οφέλη στην υγεία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος – μειώνοντας έτσι τα κρυολογήματα.

Σύμφωνα με τον Nieman: «Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθένειες κατά περίπου 40 τοις εκατό με αερόβια άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας».

Η άσκηση μπορεί επιπλέον να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή βασικών πρωτεϊνών και ξυπνώντας “τεμπέλικα” λευκά αιμοσφαίρια.

  • Βοηθά την απώλεια βάρους

Το ποδήλατο καίει θερμίδες: μεταξύ 400 και 1000 την ώρα, ανάλογα με την ένταση και το βάρος του ποδηλάτη.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες: η σύνθεση των θερμίδων που καταναλώνετε επηρεάζει τη συχνότητα του ανεφοδιασμού σας, όπως και η ποιότητα του ύπνου σας και φυσικά ο χρόνος που ξοδεύετε για να κάψετε θερμίδες θα επηρεαστεί από το πόσο απολαμβάνετε την επιλεγμένη δραστηριότητα.

Υποθέτοντας ότι απολαμβάνετε το ποδήλατο, θα καίτε θερμίδες. Και αν τρώτε καλά, λογικά θα χάσετε βάρος.

  • Ενισχύει τη μυϊκή μάζα

Η ποδηλασία δεν καίει μόνο λίπος, χτίζει επίσης μύες – ιδιαίτερα γύρω από τους γλουτούς, τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους. Οι μύες είναι πιο αδύνατοι από το λίπος και τα άτομα με μεγαλύτερο ποσοστό μυών καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμη κι όταν κάθονται!

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ