«Υβριδική επίθεση»: 4 χώρες της ΕΕ ζητούν μέτρα κατά της Λευκορωσίας για τους μετανάστες

Τέσσερις χώρες ζητούν από τον ΟΗΕ μέτρα κατά της Λευκορωσίας για τη συρροή μεταναστών την οποία φέρεται να ενθαρρύνει.

Τέσσερις χώρες στην ανατολική Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα έναντι της Λευκορωσίας, η οποία φέρεται να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περνούν παρανόμως στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και χαρακτήρισαν την ενέργεια αυτή «υβριδική επίθεση».

Από την πλευρά του, ο πολωνός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε μέσω του Twitter την κατασκευή ενός «σταθερού φράκτη» ύψους 2,5 μέτρων στα μήκους 407 χιλιομέτρων σύνορα Πολωνίας -Λευκορωσίας για να εμποδίζονται οι μετανάστες να περνούν στο πολωνικό έδαφος. Οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας αναφέρουν σε κοινή δήλωση πως η συρροή μεταναστών έχει «σχεδιαστεί και οργανωθεί συστηματικά από το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο».

Χιλιάδες μετανάστες, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, διέσχισαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως αποτελεί μορφή αντιποίνων του καθεστώτος για τις όλο και πιο σοβαρές κυρώσεις που του επιβάλλει η ΕΕ. «Είναι καιρός να επισημάνουμε στα Ηνωμένα Έθνη, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το ζήτημα της κακομεταχείρισης που υφίστανται οι μετανάστες στο λευκορωσικό έδαφος», αναφέρεται στη δήλωση.

«Ζητούμε από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να λάβει μέτρα για να διευκολύνει τη διευθέτηση αυτής της κατάστασης και να απαιτήσει από τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», προστίθεται στο κείμενο. Οι τέσσερις χώρες δηλώνουν πως θα παράσχουν κάθε απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που διασχίζουν τα σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όμως ζητούν επίσης «ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα εκ μέρους της ΕΕ για να εμποδιστεί κάθε νέα παράνομη μεταανάστευση που οργανώνεται από το λευκορωσικό κράτος».

«Το να χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σαν όπλο απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», έγραψαν οι τέσσερις πρωθυπουργοί. Οι τρεις χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν χερσαία σύνορα με τη Λευκορωσία – η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία – επιχειρούν να εμποδίσουν ή να απωθήσουν τους μετανάστες που προσπαθούν να τα διασχίσουν παρανόμως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here