Άγχος Πανικός: Tips για να ανακτήσετε τον έλεγχο την ώρα του “πανικού” [vid]

Περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με μια αγχώδη διαταραχή, η οποία είναι κάτι περισσότερο από την περιστασιακή ανησυχία ή τον φόβο. Οι διαταραχές άγχους μπορεί να κυμαίνονται από μια γενικευμένη διαταραχή άγχους μέχρι τη διαταραχή πανικού – ξαφνικά επεισόδια φόβου, μαζί με αίσθημα παλμών, τρόμο, τρέμουλο ή εφίδρωση.

Για όσους έχουν διαταραχή άγχους, είναι σημαντικό να εξετάσουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ή τη μείωση του άγχους μακροπρόθεσμα, όπως η ψυχιθεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή. Αλλά όλοι μπορούν να επωφεληθούν από απλούς τρόπους για να μειώσουν το άγχος και το στρες κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η καλή ισορροπημένη διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης και ο χρόνος με τον εαυτό σας.

Επιπλέον, υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να κάνετε τη στιγμή που το άγχος αρχίζει να σας καταλαμβάνει.

Δείτε πώς θα χαλαρώσετε το μυαλό σας και θα ανακτήσετε τον έλεγχο των σκέψεών σας.

  • Μείνετε στο παρόν

Το άγχος είναι μια κατάσταση πνεύματος προσανατολισμένη προς το μέλλον. Αντί λοιπόν να ανησυχείτε για το τι πρόκειται να συμβεί, «ξαναγυρίστε στο παρόν», λέει η Tamar Chansky, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας του “Ελευθερώστε τον εαυτό σας από το άγχος”.

Αναρωτηθείτε: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Είμαι ασφαλής; Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω τώρα; Εάν όχι, επανεξετάσατε τις ανησυχίες σας αργότερα μέσα στην ημέρα, προσθέτει.

  • Επισημάνατε τι συμβαίνει

Οι κρίσεις πανικού μπορεί συχνά να σας κάνουν να αισθανθάνεστε κίνδυνο θανάτου ή ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας: «Έχω κρίση πανικού, αλλά είναι ακίνδυνο, είναι προσωρινό», λέει η Δρ. Chansky. Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι η κρίση πανικού είναι στην πραγματικότητα το “αντίθετο” από ένα σημάδι επικείμενου θανάτου-το σώμα σας ενεργοποιεί την αντίδραση μάχης ή φυγής, το σύστημα που θα σας κρατά στη ζωή, επισημαίνει.

  • Ελέγξτε τις σκέψεις σας

Τα άτομα με άγχος συχνά επικεντρώνονται στα χειρότερα σενάρια, λέει η Δρ. Chansky. Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες, σκεφτείτε πόσο ρεαλιστικές είναι. Ας πούμε ότι είστε αγχωμένοι για μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά. Αντί να σκεφτείτε, “θα αποτύχω”, για παράδειγμα, πείτε, “είμαι αγχωμένος/η, αλλά είμαι προετοιμασμένος. Κάποια πράγματα θα πάνε καλά, και κάποια άλλα όχι», προτείνει. Το να ξανασκεφτείτε τους φόβους σας βοηθά να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να βρει έναν ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχητικών σας σκέψεων.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here