Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών για αποζημίωση προϊόντων χωρίς γλουτένη

Στις 23/06/2021, οι σύλλογοι ασθενών “Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης“, σε συνεργασία με τη “Δράση για την Κοιλιοκάκη” και την “Η Εστία της Κοιλιοκάκης” έστειλε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΕΟΠΥΥ με στόχο την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε και αφορούσε τη νέα εγκύκλιο για την αποζημίωση των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών ηλεκτρονικά για την αποζημίωση για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη

Στο αίτημα από μέρους των συλλόγων για ενημέρωση αναφορικά με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών για αποζημίωση προϊόντων χωρίς γλουτένη, ο ΕΟΠΠΥ απάντησε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΦΕΚ 1066/τ.Β’/19-03-2021, δίδεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης και υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών ατομικών αιτημάτων Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ειδικότερα, για την υποβολή αιτήματος δικαιούχων πασχόντων από Κοιλιοκάκη, για αποζημίωση δαπανών για προμήθεια προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη χρειάζεται:

α) Ψηφιακό αντίγραφο της αρχικής χειρόγραφης ιατρικής γνωμάτευσης βεβαίωσης.

β) Ηλεκτρονικό τιμολόγιο του παρόχου, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.4308/2014 (Α΄251), ή ψηφιακό αντίγραφο του πρωτότυπου τιμολογίου/ απόδειξης, στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά τα σκευάσματα με την εμπορική ονομασία, την σήμανση χωρίς γλουτένη, τα τεμάχια αυτών και την τιμή τους. Στις περιπτώσεις αποδείξεων ταμειακών μηχανών απαιτείται σφραγίδα του προμηθευτή στο πίσω μέρος αυτών, καθώς και το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου περί αδυναμίας προμήθειας των προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη από συμβεβλημένους παρόχους.»

Σημειώνεται ότι όπως επισημαίνουν οι προαναφερθέντες σύλλογοι μια σημαντική επιτυχία της κινητοποίησής τους είναι ότι πλέον από τον ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται ΟΛΑ τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι χωρίς γλουτένη, είτε είναι κατεψυγμένα, είτε είναι φρέσκα.

“Δεσμευόμαστε προς τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με κάθε δυνατό μέσο και ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, επισημαίνουν οι σύλλογοι.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναγνωρίζει επίσημα από το 2008 την κοιλιοκάκη ως νόσημα (ΦΕΚ 4898/1-11-2008) και επιτρέπει τη συνταγογράφηση προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη, αποζημιώνοντας τα βασικά είδη:

  • Αλεύρι
  • Ζυμαρικά
  • Προϊόντα Αρτοποιίας
  • Σνακς
  • Σάλτσες / Ζωμοί / Σούπες
  • Επεξεργασμένα Κρέατα / Αλλαντικά

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here