Σεξ Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τη σεξουαλική επιθυμία

Η απώλεια οιστρογόνων και τεστοστερόνης μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας και τη σεξουαλική της επιθυμία. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν διεγείρονται πια το ίδιο εύκολα και μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητες στο άγγιγμα και το χάδι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο ενδιαφέρον για σεξ.

Επίσης, χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν πτώση της παροχής αίματος στον κόλπο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λίπανση του κόλπου, με αποτέλεσμα ο κόλπος να είναι ξηρός και να καθιστά το σεξ άβολο ή και επίπονο.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το ενδιαφέρον μιας γυναίκας για σεξ κατά την εμμηνόπαυση και μετά περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης
  • Διαταραχές ύπνου
  • Κατάθλιψη ή άγχος
  • Στρες
  • Φάρμακα
  • Ανησυχίες για την υγεία

Η εμμηνόπαυση μειώνει τη σεξουαλική ορμή σε όλες τις γυναίκες;

Όχι. Ορισμένες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λένε ότι έχουν βελτιωμένη σεξουαλική επιθυμία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λιγότερο άγχος που συνδέεται με το φόβο της εγκυμοσύνης. Επίσης, πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συχνά έχουν λιγότερες ευθύνες ανατροφής, κάτι που τους επιτρέπει να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη σχέση με τον/την σύντροφό τους.

 

Τι μπορώ να κάνω για τη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας κατά την εμμηνόπαυση;

Κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, η κολπική ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με υδατοδιαλυτά λιπαντικά.

Μην χρησιμοποιείτε μη υδατοδιαλυτά λιπαντικά όπως η βαζελίνη, γιατί μπορούν να αποδυναμώσουν το λάτεξ, το υλικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή προφυλακτικών.

Τα μη υδατοδιαλυτά λιπαντικά μπορούν επίσης να παρέχουν ένα μέσο για την ανάπτυξη βακτηρίων, ιδιαίτερα σε ένα άτομο του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενήσει από τη χημειοθεραπεία.

Οι κολπικές ενυδατικές κρέμες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε πιο τακτική βάση για τη διατήρηση της υγρασίας στον κόλπο. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας για κολπική θεραπεία με οιστρογόνα.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here