Ζέρβας για ανάπλαση Αριστοτέλους: Η νέα εικόνα θα είναι αυτή που οι Θεσσαλονικείς ονειρεύονται

«Θα πρέπει κάποτε, σε αυτή την πόλη, να ακούμε τους ειδικούς» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, για την ανάπλαση της Αριστοτέλους.

Η ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, μετά τη νικήτρια πρόταση στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, τον οποίο προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του κεντρικού δήμου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην τοποθέτησή του επανέλαβε πως η ανάπλαση της πλατείας και του άξονα ήταν μια βασική προεκλογική του δέσμευση, η οποία γίνεται πράξη. Δήλωσε, μάλιστα, σίγουρος πως «η νέα εικόνα θα είναι στο τέλος αυτή που όλοι οι Θεσσαλονικείς ονειρεύονται. Δεν είναι εύκολο, ούτε θα έρθει η εξέλιξη με τον αυτόματο πιλότο. ‘Εχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη δυσπιστία των κατοίκων μιας πόλης που έμεινε για χρόνια πίσω, όμως προχωράμε με σχέδιο».

Υποστήριξε ακόμη ο κ.Ζέρβας πως «θα πρέπει κάποτε, σε αυτή την πόλη, να ακούμε τους ειδικούς, να εμπιστευόμαστε όσους έχουν μία συγκεκριμένη πρόταση και από εκεί και μετά να προχωρούμε στην εξέλιξη της», υπενθυμίζοντας πως και στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί ενστάσεις για πολλά έργα στη Θεσσαλονίκη. Εξήγησε, δε, αναφορικά με τις αντιδράσεις για τους φοίνικες πως σε αυτή τη φάση η πρόταση των μελετητών δεν περιλαμβάνει ούτε αναλυτικές φυτοτεχνικές μελέτες, ούτε αναλυτικά ηλεκτρομηχανολογικά δεδομένα. «Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία, στη φάση της οριστικής μελέτης και της οριστικής εφαρμογής. Είναι ζητήματα που θα επιλεγούν, ώστε το πρότζεκτ αυτό να είναι το καλύτερο δυνατό, να είναι βιώσιμο και να έχει την ευκολότερη και αποτελεσματικότερη συντήρηση».

Για την κριτική που δέχτηκε ο διεθνής διαγωνισμός, είπε πως υπήρξε συμμετοχή και από το Βιετνάμ, ενώ τόνισε πως «ως διοίκηση είμαστε εδώ, ώστε να φροντίσουμε πως αυτή η μελέτη θα έχει όλα τα στοιχεία που θα αναδείξουν τον άξονα της Αριστοτέλους και θα τον κάνουν πιο ελκυστικό».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο Βασίλης Γάκης ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» υποστήριξε πως το θέμα της ανάπλασης θα έπρεπε να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθούν όλες οι απορίες και οι ενστάσεις παρουσία των μελετητών αλλά και των νικητών του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. «Ντουμπάι ή Σεϋχέλλες γίναμε; Βγάλαμε τη βελανιδιά και τρέχουμε στους φοίνικες;», είπε ο κ. Γάκης.

Ο Γιώργος Ορφανός, από την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», δήλωσε απογοητευμένος «από την κατεύθυνση για την ανάπλαση της Αριστοτέλους. Δεν είναι αυτή η πόλη που αγαπάμε και θέλουμε να την γνωρίσουν και οι άλλοι».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, εκ μέρους του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί», υποστήριξε ότι η Θεσσαλονίκη ζει τελευταία «μια ιδιότυπη διαμάχη φοινικομάχων και φοινικοκλαστών» και κατηγόρησε τη διοίκηση Ζέρβα για απουσία στρατηγικής και συνολικής αντιμετώπισης των πραγματικών αναγκών και των προβλημάτων της πόλης. «’Εχετε σταματήσει όλα τα έργα στην πόλη. Την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, μια σειρά από έργα», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», ο Σπύρος Βούγιας, ανέφερε πως «η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους θα έπρεπε να προφυλάξει την κληρονομιά του Εμπράρ» και απευθυνόμενος προς τη διοίκηση είπε πως «είναι προφανές ότι αντί για πανηγυρισμούς για τη μεγάλη απήχηση του διαγωνισμού, θα έπρεπε να επικρατήσει προβληματισμός καθώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένος».

«Εξάμβλωμα και ντροπιαστικό» χαρακτήρισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, το σχέδιο ανάπλασης της Αριστοτέλους. «Μου φάνηκε σήμερα λίγο να τα μαζεύουν τα πράγματα, κάτω από την πίεση της αγανάκτησης και του χλευασμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στο σχέδιο», είπε, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής από την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι η πλατεία Αριστοτέλους προορίζεται να γίνει ένα απέραντο καμίνι».

Σχεδιασμοί μετά τις κυβερνοεπιθέσεις

Ο δήμαρχος ανέλυσε επίσης τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η δημοτική αρχή έπειτα από την κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του αναφορικά με την αναβάθμιση των ψηφιακών λειτουργιών του δήμου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, υποστηρίζοντας πως «όταν επί πολλά χρόνια δεν υπήρχε ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός, είναι δεδομένο ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται».

«Μόνο για ακινησία και αδιαφορία δεν μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει κάποιος», είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η κυβερνοεπίθεση ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές. «Ακολουθούνται κατά γράμμα όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας. Συγχρόνως, όπως είπε ο δήμαρχος, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά ενώ διατάχθηκε και η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, όχι από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά από υπερκείμενη αυτοδιοικητική αρχή. Σημείωσε, δε, ότι κυβερνοεπιθέσεις έχουν δεχθεί σημαντικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπογραμμίζοντας πως «στο σύγχρονο περιβάλλον οι κίνδυνοι είναι ασύμετροι και διαφορετικοί».

Ενημέρωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής, ο οποίος εκτίμησε πως «σύντομα θα επανέλθει η λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων στα επίπεδα που ήταν την ημέρα που μας χτύπησαν με την κυβερνοεπίθεση».

Ερωτήσεις απηύθυνε και η αντιπολίτευση με τον Βασίλη Γάκη, εκ μέρους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», να θέλει να μάθει πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία όλων των υπηρεσιών που άπτονται στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», υποστήριξε πως στο θέμα του χακαρίσματος «πάμε στα τυφλά».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως δεν «μας έπεισε η διοίκηση από τις εξηγήσεις για την κυβερνοεπίθεση. ‘Ισως γιατί είναι παντελώς αναξιόπιστη και παντελώς εκτεθειμένη», συμπληρώνοντας πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός που δέχτηκε κυβερνοεπίθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here