Βασιλικός: Αρωματικός βασιλικός με σημαντικά οφέλη για την υγεία [vid]


Ο βασιλικός είναι βότανο στην οικογένεια της μέντας. Προσθέτει γεύση στα γεύματα και τα θρεπτικά συστατικά του μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Οφέλη για την υγεία

  • Η κατανάλωση βασιλικού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες

Ο βασιλικός παρέχει ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Κ, καθώς και μια σειρά αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών από το σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού και άλλων φυσικών διεργασιών. Μπορούν επίσης να σχηματιστούν ως αποτέλεσμα του καπνίσματος και ορισμένων διατροφικών επιλογών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην απομάκρυνση αυτών των μορίων από το σώμα. Αν συσσωρευτούν αντ ‘αυτού, μπορεί να εμφανιστεί οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα κυτταρική βλάβη και, πιθανώς, ασθένεια.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον διαβήτη και άλλα θέματα υγείας με το οξειδωτικό στρες.

  • Καταπολέμηση του καρκίνου

Μια αναθεωρημένη πηγή που δημοσιεύτηκε το 2013 εξέτασε εάν ο βασιλικός, θα μπορούσε να αποτρέψει τον καρκίνο.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φυτοχημικές ουσίες στον βασιλικό μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος, του ήπατος, του στόματος και του πνεύμονα μέσω της αντιοξειδωτικής του δράσης, αλλάζοντας την γονιδιακή έκφραση, προκαλώντας τον κυτταρικό θάνατο και επιβραδύνοντας την κυτταρική διαίρεση.

Ωστόσο, οι μελέτες σε αυτήν την ανασκόπηση ήταν προκλινικές ή πραγματοποιήθηκαν σε ζώα. Η επιβεβαίωση των συμπερασμάτων στους ανθρώπους απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

  • Προστασία από τη γήρανση του δέρματος

Σύμφωνα με μελέτη ο βασιλικός έχει ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από ορισμένες επιπτώσεις της γήρανσης, ενισχύοντας την ενυδάτωση της επιδερμίδας και μειώνοντας τις ρυτίδες και την τραχύτητα του δέρματος.

Ενώ τα εκχυλίσματα βασιλικού σε ορισμένες δόσεις μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα, η κατανάλωση βασιλικού δεν θα ωφελήσει απαραίτητα το δέρμα.

Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά στον βασιλικό και σε άλλα φυτικά τρόφιμα μπορεί να έχουν προστατευτική δράση εάν ένα άτομο τα καταναλώσει ως μέρος μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.

  • Μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα

Μερικοί επαγγελματίες της παραδοσιακής ιατρικής συνιστούν συνήθως βασιλικό για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη του 2019 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα από φύλλα γλυκού βασιλικού βοήθησε στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα φύλλα βασιλικού μπορούν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη επίδραση του υψηλού σακχάρου στο αίμα.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ