Αμερική Μεξικό: Το ανώτερο δικαστήριο δίνει άδειες για προσωπική χρήση μαριχουάνας


Αμερική Μεξικό: Τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό έχουν κλείσει από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας και δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξουν ξανά. Ωστόσο, αναγκάζει τα καρτέλ να αλλάξουν τις τακτικές τους για τη διακίνηση ναρκωτικών καθώς τώρα προσλαμβάνουν Αμερικανούς για να κάνουν τη δουλειά. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικό διέταξε την κυβέρνηση τη Δευτέρα να εκδώσει άδειες για προσωπική χρήση μαριχουάνας και για την ανάπτυξη περιορισμένων ποσοτήτων φυτών σε γλάστρα, αφού το Κογκρέσο της χώρας άργησε να εγκρίνει έναν περιορισμένο νόμο νομιμοποίησης. Το 2019, το δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση της μαριχουάνας ήταν αντισυνταγματική και έδωσε προθεσμία στους νομοθέτες μέχρι τις 30 Απριλίου να ψηφίσουν νόμο.

Τον Μάρτιο, η Κάτω Βουλή ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, αλλά αυτό μπήκε στη Γερουσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της Δευτέρας, τα άτομα που θέλουν να καπνίσουν μαριχουάνα ή να καλλιεργήσουν μερικά φυτά για δική τους χρήση μπορούν να ζητήσουν κυβερνητική άδεια μέχρι να θεσπιστεί κάποια νομοθεσία.

Θα πρέπει να είναι ενήλικες, να απέχουν από τη χρήση μαριχουάνας γύρω από παιδιά και να απέχουν από την οδήγηση ή την ενασχόληση με άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες ενώ είναι υπό την επήρεια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικό διέταξε την κυβέρνηση τη Δευτέρα να εκδώσει άδειες για προσωπική χρήση μαριχουάνας και για την ανάπτυξη περιορισμένων ποσοτήτων φυτών σε γλάστρα, αφού το Κογκρέσο της χώρας άργησε πολύ να εγκρίνει έναν περιορισμένο νόμο νομιμοποίησης.

Παρόμοιες άδειες υπήρχαν από το 2015, αλλά χορηγούνται μόνο σε άτομα που καταθέτουν δικαστικά μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με την απόφαση της Δευτέρας, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αποδεχθεί αιτήσεις από το ευρύ κοινό για άδειες.

Η χρήση φαρμακευτικής μαριχουάνας είναι νόμιμη στο Μεξικό από το 2017 και επιτρέπεται σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αλλά μόνο η Ουρουγουάη επιτρέπει την ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας στην περιοχή. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή τον Μάρτιο θα επιτρέπει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά θα καθιερώσει ένα σύστημα αδειών που απαιτούνται για ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής, μετατροπής και πωλήσεων. Θα απαιτεί επίσης από άτομα, και όχι μόνο από ενώσεις χρηστών, να έχουν άδεια καλλιέργειας φυτών για προσωπική χρήση. Θα επιτρέπεται σε κάθε άτομο να έχει έξι φυτά, με μέγιστο οκτώ ανά νοικοκυριό.

Οι ενήλικες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα χωρίς να επηρεάζουν τους άλλους ή τα παιδιά, αλλά εάν βρεθούν με περισσότερες από μία ουγγιά (28 γραμμάρια) θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης εάν έχουν περισσότερα από 5 κιλά μαριχουάνας.

Οι νομοθέτες που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο λένε ότι αυτό θα μεταφέρει την αγορά μαριχουάνας από τα χέρια των ισχυρών καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικό στην κυβέρνηση.

Αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι οι διεθνείς εταιρείες θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι παρά οι καταναλωτές ή οι αγρότες που έχουν σχηματίσει το χαμηλότερο σκαλί της αλυσίδας παραγωγής μαριχουάνας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ