Κορωνοϊός Μετάδοση: Πώς τα γένια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της Covid-19

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη χρήση μάσκας προσώπου προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διάδοσης του Κορωνοϊού είναι η σωστή και άνετη εφαρμογή της. Με άλλα λόγια, η μάσκα πρέπει να καλύπτει επακριβώς το πρόσωπο.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, η διατήρηση γενειάδας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας, καθώς ανάλογα με το μήκος και το πάχος μιας γενειάδας, η τελευταία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο κενό χώρο μεταξύ του προσώπου και της μάσκας. Οποιοδήποτε άνοιγμα “αυξάνει την πιθανότητα ο ιός να φτάσει στα στόμια και προφανώς να σας μεταφέρει την ασθένεια”, δήλωσε η Δρ Mona Gohara, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Yale.

Σημειώνεται ότι η μάσκα δεν αποτρέπει τη μετάδοση και τη μόλυνση, αλλά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης των δυνητικά ιογενών αναπνευστικών σταγονιδίων μεταξύ των ανθρώπων. Ειδικότερα, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τον αριθμό των νέων μολύνσεων από Κορωνοϊό σχεδόν κατά 50%, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε τον Δεκεμβρίο του 2020.

Το ξύρισμα βεβαίως δεν είναι πάντα η ευκολότερη επιλογή, καθώς μπορεί να αποτελεί ένα “πλήγμα” για την αυτοέκφραση, την αυτοεκτίμησή σας, τις θρησκευτικές ή πολιτισμικές πεποιθήσεις σας ή οποιεσδήποτε δερματικές παθήσεις που βοηθούνται από το να αφήνετε ελεύθερα το τριχωτό του προσώπου σας να αναπτυχθεί.

Μπορούν τα γένια να συνυπάρχουν ασφαλώς με την μάσκα;

Έχουν γίνει μελέτες σχετικά με το κατά πόσον οι γενειάδες συσσωρεύουν – λιγότερο ή περισσότερο – τα βακτήρια σε σύγκριση με το γυμνό πρόσωπο. Αλλά τα ευρήματα θεωρούνται ασαφή. Ωστόσο, δεδομένης της απόδειξης ότι “η μη επαρκής προστασία διαμέσου της χρήσης μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του Κορωνοϊού, εάν η μάσκα δεν εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου”, δήλωσε η Δρ Mona Gohara και προσέθεσε: “Για να έχει μια μάσκα πιθανότητες να εφαρμόζει σωστά, πρέπει να ακουμπα στο δέρμα και όχι στα μαλλιά”.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συχνά φορούν μάσκες και γνωρίζουν ότι τα γένια αποτελούν εμπόδιο στη σωστή λειτουργία της μάσκας – πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του Κορωνοϊού. Ειδικότερα, αναφορικά με τη χρήση των ιατρικών μασκών N95, σε ορισμένες περιπτώσεις η γενειάδα δεν συνίσταται, επειδή ενδεχόμενα παρεμβαίνει στη στεγανοποίηση της αναπνευστικής συσκευής (η οποία πιέζει το πρόσωπο) ή επειδή η γενειάδα ενδέχεται να επηρεάσουν τη βαλβίδα εκπνοής (η οποία διευκολύνει την αναπνοή), σύμφωνα με ένα γράφημα του 2017 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here