Σκελετικός μυς αποκατάσταση: Ο παράγοντας γλυκόζη στο αίμα βοηθά στην αποκατάσταση των μυών


Σκελετικός μυς αποκατάσταση: Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία που λέει ότι τα κύτταρα των θηλαστικών είναι υγιέστερα όταν υπάρχει περισσότερη ζάχαρη για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές τους. Επειδή τα περιβάλλοντα με εξαιρετικά χαμηλή γλυκόζη δεν επιτρέπουν σε άλλους τύπους κυττάρων να πολλαπλασιαστούν, η ομάδα μπόρεσε να παράγει καθαρές καλλιέργειες δορυφορικών κυττάρων, μια πιθανώς σημαντική ώθηση για τη βιοϊατρική έρευνα.

Με τη φθορά της καθημερινής χρήσης, οι μυς επιδιορθώνονται συνεχώς για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η επιδιόρθωση των μυών σε κυτταρικό επίπεδο. Τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, ένας ειδικός τύπος βλαστικών κυττάρων βρίσκεται μεταξύ δύο στρωμάτων που ονομάζονται σάρκολμα και βασικός υμένας περιβάλλοντας τα κύτταρα των μυϊκών ινών, έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Όταν τα μυϊκά κύτταρα έχουν υποστεί ζημιά, τα δορυφορικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και τελικά εισέρχονται στα μυϊκά κύτταρα. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών, αλλά διατηρεί και τη μυϊκή μάζα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μυϊκή απώλεια οφείλεται σε ασθένεια ή την ηλικία και η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων μηχανισμών αποτελεί βασική πρόκληση για την ιατρική επιστήμη.

Κοιτώντας τα δορυφορικά κύτταρα σε τρυβλία Petri, παρατήρησαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στο ρυθμό με τον οποίο αναπτύχθηκαν. Αυτό είναι αντίθετο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Η γλυκόζη θεωρείται απαραίτητη για την κυτταρική ανάπτυξη. Μετατρέπεται σε ATP, το καύσιμο που οδηγεί σε πολλές κυτταρικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης οδήγησαν σε μεγαλύτερο αριθμό δορυφορικών κυττάρων, με όλους τους βιοχημικούς δείκτες που συνδέονται με το μεγαλύτερο βαθμό πολλαπλασιασμού τους να είναι αυξημένοι. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτό δεν ισχύει για όλα τα κύτταρα, κάτι που κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία προς όφελός τους. Σε πειράματα με υψηλή γλυκόζη, οι καλλιέργειες των δορυφορικών κυττάρων κατέληγαν πάντα ως μεικτό αποτέλεσμα, λόγω του πολλαπλασιασμού άλλων των τύπων κυττάρων στο αρχικό δείγμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ