Αφγανιστάν: «Δεν αρκεί ο χρόνος μέχρι 31 Αυγούστου για να απομακρυνθεί ο κόσμος», λέει η Γερμανία


Μετά την Αγγλία και η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο για την απομάκρυνση όσων θέλουν να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.

Ο χρόνος μέχρι τις 31 Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία η Ουάσιγκτον προβλέπει να ολοκληρώσει την αποχώρησή της από το Αφγανιστάν, «δεν θα αρκέσει» για να απομακρυνθούν από τη χώρα «όλοι αυτοί τους οποίους θέλουμε να απομακρύνουμε», προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ακόμη κι αν η επιχείρηση απομάκρυνσης διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου ή μερικές ημέρες περισσότερο, αυτό δεν αρκεί», εξήγησε ο Χάικο Μάας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και ζήτησε και πάλι να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλισθεί ότι θα γίνουν μεταφορές αφού φύγει ο στρατός.

Πολύ περισσότερο που η πραγματοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης όπως έχει προγραμματιστεί, στις 31 Αυγούστου, σημαίνει «πως θα χρειαστούν ασφαλώς μία ή δύο ημέρες» για να απομακρύνουν το στρατιωτικό προσωπικό τους, πράγμα που σημαίνει πως οι απομακρύνσεις για τους συμμάχους θα τερματιστούν «λίγο νωρίτερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Γι’ αυτό « έχουμε ανάγκη από πρόσθετες επιλογές» για τις απομακρύνσεις, μεταξύ των οποίων κυρίως «μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο» – ένα θέμα για το οποίο η Γερμανία συζητεί με τους Ταλιμπάν.

«Το θέμα είναι να σώσουμε ανθρώπους και είμαι έτοιμος να συζητήσω μ’ αυτούς που είναι απαραίτητο να συζητήσουμε για να το πετύχουμε», τόνισε ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό είναι «δυστυχώς» η «συνέπεια πολλών σφαλμάτων εκτίμησης».

Στη διάρκεια συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθεί το ζήτημα της απομάκρυνσης ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ηγέτες χωρών της G7 ενδεχεται να ζητήσουν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου.

«Θεωρούμε κατ’ αρχήν ότι θα υπάρξει απόφαση σήμερα» αναφορικά με τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης, δήλωσε ο Μάας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ