Συναγερμός από WFP και ΠΟΥ για το Αφγανιστάν – Η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια


Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημαίνουν συναγερμό για το Αφγανιστάν, ενώ η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Αφγανούς.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για την συγκέντρωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων επισιτιστικής βοήθειας για το Αφγανιστάν, ώστε να γίνει δυνατή η αποστολή βασικών προμηθειών σε απομακρυσμένες περιοχές πριν από τον χειμώνα.

«Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων προειδοποιεί ότι μία ανθρωπιστική καταστροφή περιμένει τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν αυτόν τον χειμώνα, εκτός και αν η διεθνής κοινότητα καταστήσει προτεραιότητά της τις ζωές τους», δήλωσε η περιφερειακή υποδιευθύντρια για την Ασία και τον Ειρηνικό του WFP Άνθια Γουέμπ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οταν θα πέσει το χιόνι, θα είναι πολύ αργά», είπε εξηγώντας ότι οι προμήθειες θα πρέπει να περάσουν από τα ορεινά περάσματα πριν αυτά κλείσουν από το χιόνι. «Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι θανατηφόρα». Η Γουέμπ πρόσθεσε ότι οι χώρες που ανησυχούν για πιθανή έξοδο Αφγανών μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν πρέπει να υποστηρίξουν τις αποστολές υποστήριξης αυτών που μένουν στην χώρα.

Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO – ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι προμήθειές του σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν θα διαρκέσουν άλλη μία εβδομάδα, αφού οι αποστολές από το εξωτερικό έχουν μπλοκαριστεί από περιορισμούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε τοπικό στέλεχος του οργανισμού. Ο ΠΟΥ ανησυχεί επίσης ότι η παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας της Covid-19, καθώς τα διαγνωστικά τεστ μειώθηκαν κατά 77% την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ από την υπηρεσία της Ανατολικής Μεσογείου.

Στελέχη του Οργανισμού, που μίλησαν κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου, δήλωσαν ότι το 95% των υγειονομικών υποδομών στο Αφγανιστάν παραμένουν σε λειτουργία, αλλά και ότι ορισμένες γυναίκες από το προσωπικό έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους και ορισμένες ασθενείς φοβήθηκαν να βγουν από τα σπίτια τους.

Προμήθειες άνω των 500 τόνων ιατρικού υλικού, περιλαμβανομένου χειρουργικού εξοπλισμού και ατομικές συσκευασίες αντιμετώπισης του οξέος υποσιτισμού παρακρατούνται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Αφγανούς σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια αυτή θα προστεθεί στις συμβολές των κρατών μελών για την υποστήριξη του Αφγανιστάν», έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει την επιπλέον υποστήριξη στη συνάντηση κορυφής της G7 εντός της ημέρας. Η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό θα καθορίσει πόση βοήθεια θα δοθεί απευθείας στο Αφγανιστάν και πόση σε γειτονικές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ