Αθλητισμός: Η άσκηση υποστηρίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου [vid]

Ένας στους 10 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες παλεύει με την κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης. Ωστόσο, τα χάπια δεν είναι η μόνη λύση. Έρευνες επισημαίνουν ότι η σωματική άσκηση είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία. “Για μερικούς ανθρώπους η άσκηση λειτουργεί όπως και τα αντικαταθλιπτικά, αν και από μόνη της δεν είναι αρκετή για κάποιον με σοβαρή κατάθλιψη”, λέει ο Δρ Michael Craig Miller, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Πώς λειτουργεί η άσκηση στον οργανισμό

Η άσκηση ξεκινά μια βιολογική σειρά από γεγονότα που έχει ως αποτέλεσμα πολλά οφέλη για την υγεία, όπως προστασία από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, βελτίωση του ύπνου και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η άσκηση υψηλής έντασης απελευθερώνει τις χημικές ουσίες του σώματος που ονομάζονται ενδορφίνες. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, το πραγματικό όφελος έρχεται με την άσκηση χαμηλής έντασης που διατηρείται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το είδος δραστηριότητας προκαλεί την απελευθέρωση πρωτεϊνών που ονομάζονται νευροτροφικοί ή αυξητικοί παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν τα νευρικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις. Η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

Ειδικότερα, “σε άτομα με κατάθλιψη, οι νευροεπιστήμονες παρατήρησαν ότι ο ιππόκαμπος στον εγκέφαλο – η περιοχή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης – είναι μικρότερος. Η άσκηση υποστηρίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, βελτιώνοντας τις συνδέσεις των νευρικών κυττάρων, γεγονός που βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη”, εξηγεί ο Δρ. Miller.

Η πρόκληση της έναρξης

Η κατάθλιψη εκδηλώνεται σωματικά προκαλώντας διαταραγμένο ύπνο, μειωμένη ενέργεια, αλλαγές στην όρεξη, πόνους στο σώμα και αυξημένη αντίληψη του πόνου, όλα αυτά μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα κίνητρα για άσκηση. Είναι δύσκολο να σπάσει ο κύκλος, αλλά ο Δρ Miller λέει ότι το να σηκωθείς και να κινηθείς λίγο θα βοηθήσει. “Ξεκινήστε με πέντε λεπτά την ημέρα με τα πόδια ή οποιαδήποτε δραστηριότητα σας αρέσει. Σύντομα, πέντε λεπτά δραστηριότητας θα γίνουν 10 και τα 10 θα γίνουν 15.”

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό πρέπει να ασκείστε ή πόσο έντονα, πριν ξεκινήσει η βελτίωση των νευρικών κυττάρων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Λογικά θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της άσκησης. Αλλά αυτή είναι μια μακροχρόνια θεραπεία, όχι μια εφάπαξ παρέμβαση/διόρθωση. «Επιλέξτε κάτι που μπορείτε να διατηρήσετε με την πάροδο του χρόνου», συμβουλεύει ο Δρ Miller. “Το κλειδί είναι να το κάνετε κάτι που σας αρέσει και κάτι που θα θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε”.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here