Έτοιμη να μεσολαβήσει στο Αφγανιστάν, μα όχι να επέμβει στρατιωτικά, δηλώνει η Ρωσία


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πήρε τα μαθήματα της από την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Η Ρωσία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Πακιστάν ενδιαφέρονται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την διευθέτηση της κρίσης στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είχαμε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και των ΗΠΑ και της Κίνας και του Πακιστάν. Όλοι τους ενδιαφέρονται να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ώστε από το έδαφος αυτής της χώρας να μην δημιουργούνται απειλές που σχετίζονται με την τρομοκρατία και το εμπόριο ναρκωτικών για όλη την περιοχή. Την ίδια στιγμή, είπε ο Λαβρόφ, η Ρωσία αντιτίθεται στις απόψεις που λένε να επιτραπεί στους Αφγανούς πρόσφυγες να μπουν στην πρώην σοβιετική περιοχή της Κεντρικής Ασίας, που βρίσκεται μεταξύ Ρωσίας και Αφγανιστάν, ή να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από πλευράς του ότι η Μόσχα πήρε τα μαθήματα της από την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και δεν πρόκειται να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις της στην χώρα αυτή για να συμμετάσχει σε μια «διένεξη όλων εναντίον όλων».

«Η ΕΣΣΔ είχε αποκομίσει δική της εμπειρία από την παραμονή της στο Αφγανιστάν. Πήραμε τα κατάλληλα μαθήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενωμένης Ρωσίας», επισημαίνοντας ότι η διένεξη συνεχίζεται ήδη μερικές δεκαετίες στο Αφγανιστάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «είναι αυτονόητο, δεν προτιθέμεθα να επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν και πολύ περισσότερο να στείλουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε μια διένεξη όλων εναντίον όλων».

Ο σοβιετικός στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν το 1989.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-TASS

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ