Ασθενείς Ανάρρωση: Αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης θα παρακολουθούν ασθενείς που χρήζουν κατ’ οίκον φροντίδας


Περί τους 100 θα είναι οι εθελοντές ασθνενείς από την βρετανική πόλη Ντόρσετ που αναμένεται να συμμετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας 3 μηνών, το οποίο αξιοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και αιθητήρες θα παρακολουθεί τις κινήσεις των ασθενών που χρήζουν κατ’ οίκον φροντίδας.

Πρόκειται για μία τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας Lilli που αναμένεται να μειώσει το κόστος και τις επισκέψεις του προγράμματος παροχής φροντίδας στο σπίτι. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύστημα έχει δεχθεί κριτική από μέρους ορισμένων ειδικών που έχουν τις επιφυλάξεις τους.

Ειδικότερα, η υπηρεσία θα διατεθεί σε ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά συνεχίζουν να χρειάζονται φροντίδα κατά την ανάρρωσή τους, για παράδειγμα ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ή πάσχουν από διαβήτη, άνοια, μακρά Covid ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος έξι έως εννέα αισθητήρες θα εγκατασταθούν στο σπίτι κάθε ασθενή για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους, τη θερμοκρασία και τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Επισημαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιούνται κάμερες.

Με αυτό τον τρόπο το σύστημα θα είναι σε θέση να καταγράφει αυτόματα τη βελτίωση ή την επιδείνωση της λειτουργικότητας των ασθενών. «Θα μαθαίνουμε για παράδειγμα πόσο συχνά ανάβουν τον βραστήρα ή ανοίγουν το ψυγείο» δήλωσε ο Νικ Ουέστον, στέλεχος της Lilli.

Σε αυτό το πλαίσιο, τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ουρολοίμωξη ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Εφόσον η δοκιμή πετύχει, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στο νότιο Λονδίνο και τη βορειοανατολική Βρετανία.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης της εξέλιξης των ασθενών που αναρρώνουν: Για παράδειγμα, ο Τομ Σόρελ, ειδικός της τηλεϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουόργουικ, εκτίμησε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «μπορεί να αυξήσει το αίσθημα μοναξιάς», καθώς οι επισκέψεις των κοινωνικών λειτουργών στα σπίτια των ασθενών θα μειωθούν.

Από τη μεριά της η Άνθια Τίνκερ από το Ινστιτούτο Γεροντολογίας του King’s College στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι η ιδέα ότι θα παρακολουθούνται ακόμα και κατά τις επισκέψεις τους στην τουαλέτα μπορεί να μην ενθουσιάσει ορισμένους ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση, για τη συμμετοχή των ασθενών στο πιλοτικό πρόγραμμα απαιτείται η γραπτή συγκατάθεση των ιδίων ή άλλων προσώπων που έχουν εξουσιοδοτηθεί να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ