ΝΑ Ασία Ταϊλάνδη: Αφαιρεί το kratom από τη λίστα παράνομων ναρκωτικών


ΝΑ Ασία Ταϊλάνδη:Tο Kratom είναι μέρος της οικογένειας του καφέ, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη Νοτιοανατολική Ασία για τα αναλγητικά και ήπια διεγερτικά του αποτελέσματα. Η Ταϊλάνδη αποποινικοποίησε την Τρίτη το kratom, ένα τροπικό φύλλο που χρησιμοποιούνταν εδώ και καιρό ως βοτανικό φάρμακο, αλλά το οποίο κάποιοι ρυθμιστές υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν επικρίνει ως δυνητικά μη ασφαλές. Το Kratom-επιστημονικό όνομα Mitragyna speciosa-είναι μέρος της οικογένειας τoυ καφέ, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη Νοτιοανατολική Ασία και την Παπούα Νέα Γουινέα για τα αναλγητικά και ήπια διεγερτικά του αποτελέσματα. Έγινε όλο και πιο δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει προειδοποιήσει για τη χρήση τoυ, επικαλούμενη κινδύνους εθισμού και κατάχρησης.

Η αλλαγή στον νόμο της Ταϊλάνδης σημαίνει ότι «το ευρύ κοινό θα μπορεί να καταναλώνει και να πωλεί νόμιμα kratom», είπε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Anucha Burapachaisri, ενώ περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με το ναρκωτικό θα απελευθερωθούν.

Μελέτη του Ταϊλανδέζικου Ινστιτούτου Έρευνας Ανάπτυξης εκτιμά ότι η αποποινικοποίηση θα εξοικονομήσει τις αρχές περίπου 1,69 δισεκατομμύρια μπατ (50 εκατομμύρια δολάρια) σε έξοδα δίωξης.

Το Kratom διεγείρει τους ίδιους εγκεφαλικούς υποδοχείς με τη μορφίνη, αν και με πολύ πιο ήπιες επιδράσεις, και στην Ταϊλάνδη, χρησιμοποιείται κυρίως στον βαθύ νότο, όπου οι μουσουλμάνοι εργάτες το χρησιμοποιούν για ανακούφιση από τον πόνο μετά από χειρωνακτική εργασία.

Δεν έχει υποβληθεί σε διεθνείς περιορισμούς, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει αν το kratom πρέπει να εξεταστεί για έλεγχο.

Ο Phil Robertson της Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) δήλωσε ότι η αποποινικοποίηση του kratom – που προέρχεται από την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα – ήταν «ευπρόσδεκτη και ειλικρινά πολύ καθυστερημένη».

“Η νομιμοποίηση του kratom στην Ταϊλάνδη τερματίζει την κληρονομιά της παραβίασης των δικαιωμάτων της ποινικοποίησης ενός ναρκωτικού που έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στις παραδοσιακές αγροτικές κοινότητες της χώρας”, δήλωσε ο Robertson στο AFP.

Στην Ινδονησία, το kratom είναι νόμιμο, αλλά το καθεστώς του είναι υπό αναθεώρηση, με ορισμένους πολιτικούς να πιέζουν να απαγορευτεί.

Οι Ταϊλανδοί νομοθέτες έχουν δείξει κάποια όρεξη για μεταρρύθμιση των σκληρών νόμων κατά των ναρκωτικών του βασιλείου τα τελευταία χρόνια. Το 2019, η Ταϊλάνδη έγινε η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποίησε την ιατρική μαριχουάνα και η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην εξαγωγή, απόσταξη και εμπορία ελαίων κάνναβης για χρήση στη βιομηχανία υγείας.

Αλλά οι υπερπλήρεις φυλακές της Ταϊλάνδης εξακολουθούν να είναι γεμάτες με κρατούμενους που καταδικάστηκαν σε μακρές ποινές για αδικήματα ναρκωτικών – η κατοχή μόνο μερικών χαπιών μεθαμφεταμίνης μπορεί να κερδίσει μια δεκαετία στη φυλακή.

Ο Τζέρεμι Ντάγκλας από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη συζητά και εξετάζει προγράμματα αποκατάστασης και εκτροπής ναρκωτικών για χρήστες meth για να μειώσουν κάποια πίεση από το σύστημα και «επίσης επειδή είναι πιο αποτελεσματικό».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ