Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα


Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το δεκαετές ομόλογο να ανακάμπει από τα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ και να κινείται  πέριξ του 0,593%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.

Στελέχη της αγοράς ομολόγων ανέμεναν πως μετά το τέλος του καλοκαιριού οι αποδόσεις θα κατάγραφαν μια άνοδο.

Εξελίξεις αναμένονται από τον Σεπτέμβριο όπου έπειτα από μία επιτυχημένη σεζόν στις εκδόσεις ομολόγων η Ελλάδα δίνει ραντεβού με τις αγορές από το φθινόπωρο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή άντληση 1-2 δισ. ευρώ, όπου και ο ετήσιος προγραμματισμός ενδεχομένως να ανέλθει στα συνολικά 14-15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους εκτιμάται πως τα αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025, με την ποσοτική χαλάρωση να συνεχίζεται. Αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη περίοδο προβλέπει πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό αγορών ομολόγων έως και το φθινόπωρο ή τον Δεκέμβριο, και όταν πάρει τη σκυτάλη το tapering θα έρθει σταδιακά – και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Προβλέπεται πως μόλις λήξει το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP), η ΕΚΤ θα ανεβάσει τους ρυθμούς αγορών με το κλασικό QE μέχρι και το τέλος του 2023, προσθέτοντας σε αυτό το πρόγραμμα μερικές από τις ευελιξίες του PEPP. Εξάλλου, τόσο οι πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, όσο και οι προβλέψεις των οικονομολόγων σημειώνουν πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός QE (μετά το τέλος του PEPP) ακόμα και αν η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ