Κολύμβηση: Πώς η κολύμβηση μπορεί να σας βοηθήσει, εάν έχετε κατάθλιψη [vid]

Με την πρόσφατη αύξηση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για τη θεραπεία καταστάσεων ψυχικής υγείας. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά λαμβάνουν μια πληθώρα αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν επιτυχία με τις συνταγές τους, άλλοι αναφέρουν σημαντικές παρενέργειες.

Μια πρόσφατη έκθεση περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal επισημαίνει τα οφέλη της κολύμβησης όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ενώ μπορεί να μην είναι αρκετή από μόνη της για να εξαλειφθεί πλήρως η κατάθλιψη ενός ασθενούς, πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια θετική αλλαγή στη διάθεση μετά από τακτική κολύμβηση. Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη και ψάχνετε έναν μη φαρμακολογικό τρόπο για να αισθανθείτε καλύτερα, η κολύμβηση θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

  • Βιοχημικές αλλαγές

Είναι ευρέως γνωστό ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που επηρεάζουν πολύ τη διάθεσή σας. Φυσικά, είναι λογικό ότι η αεροβική δραστηριότητα στο νερό θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Η κολύμβηση επηρεάζει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων. Αυτά τα νευρικά κύτταρα μας επιτρέπουν να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε, να αποκτούμε νέες δεξιότητες και να επιδιορθώνουμε τραυματισμούς στον εγκέφαλό μας. Εκτός από τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων, η κολύμβηση προκαλεί επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται ορμόνες που προκαλούν ευεξία και ανακουφίζουν από το άγχος ή το στρες. Για όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, το κολύμπι μπορεί να κάνει θαύματα στον εγκέφαλό σας και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Βρίσκοντας χρόνο για να κολυμπήσετε στο κανονικό σας πρόγραμμα, πιθανότατα θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα σε καθημερινή βάση. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να ασκηθείτε σωματικά στην αρχή, ο εγκέφαλός σας θα είναι ευγνώμων για τη δουλειά που κάνετε.

  • Mindfulness

Ο διαλογισμός συνιστάται συχνά σε άτομα με κατάθλιψη, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην παρούσα στιγμή και όχι στις αρνητικές ή αγχώδεις σκέψεις. Το κολύμπι είναι ένας καλός τρόπος για την προώθηση της προσοχής λόγω της επαναλαμβανόμενης και ηρεμιστικής φύσης του. Οι γύροι σε μια πισίνα ή το ελέυθερο κολύμπι στη θάλασσα απαιτούν τους σκελετικούς μύες σας να τεντωθούν και να χαλαρώσουν. Δεδομένου ότι είναι μια επαναλαμβανόμενη άσκηση, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στον έλεγχο της αναπνοής σας και να διατηρήσετε έναν σταθερό ρυθμό. Ο εγκέφαλός σας δεν θα έχει χρόνο να τρέξει και να αγχωθεί για μικρά πράγματα, καθώς θα είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στον έλεγχο των κινήσεων στο νερό.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here