Παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του 2023


Στην αποσαφήνιση πως η παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023, ανεξάρτητα με το τι θα αποφασιστεί για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ) προχώρησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Σε συνέντευξη του στο Reuters ο Λέιν είπε πως η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, λόγω του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

«Συνεπώς θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ (Asset Purchase Program)», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα.

Κατά τον Λέιν η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών αγορών, ευνοεί στο σύνολο της την αγορά ομολόγων, και η ωφέλεια δεν περιορίζεται μόνο στα ομόλογα που αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα.

Όπως εξήγησε, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της πανδημίας ήταν αρκετά σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης ήταν αρκετά υψηλός εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε. Στο πλαίσιο το πρόγραμμα ΡΕΡΡ λειτούργησε αποτελεσματικά.

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ