Ανοίγει ξανά ο φάκελος «προέλευση Κορονοϊού» – Επιμένει η πανδημία, ανησυχία στην Ελλάδα


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει στο ελάχιστο το τελευταίο διάστημα, με τη χώρα μας να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κι αρκετές περιοχές να «φλερτάρουν» με το τοπικό lockdown. Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την προέλευση του ιού μέσα από άρθρο 11 επιστημόνων.

Ο κορονοϊός είναι εδώ και η πανδημία επιμένει, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει αρκετά σημαντικό πρόβλημα ενόψει και του δύσκολου φθινοπώρου. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ευνοήσει στη διασπορά του ιού, γεγονός που αποτυπώνεται καθημερινά στους αριθμούς που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, την ώρα που η κυβέρνηση σπεύσει να πιέσει για ολοένα και περισσότερους εμβολιασμούς έτσι ώστε να μειώσει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης για όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό πολιτών με έναν και μοναδικό στόχο. Να αντέξει για ακόμα ένα δύσκολο χειμώνα το πολύπαθο σύστημα υγείας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο, μόνο ευνοϊκά δεν παρουσιάζονται για τη χώρα που μόλις πριν από ένα 24ωρο σημείωσε το μέγιστο ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Την Τετάρτη (25.08), στην Ελλάδα καταγράφηκαν 3,273 νέα κρούσματα ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε στους 332. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς 42 ακόμα θάνατοι.

Πέρα από τη διασπορά, που είναι δεδομένη πλέον, η οποία έχει αρχίσει να ανησυχεί τους ειδικούς, ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι ο δείκτης θετικότητας. Πάνω από 10 περιοχές έχουν ξεπεράσει το όριο «συναγερμού» που είναι το 4%, και οδεύουν ολοταχώς προς τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Στα βήματα της Μεσσηνίας, που ήταν η τελευταία περιοχή που εντάχθηκε σε τοπικό lockdown, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου οδεύουν αρκετές ακόμα περιοχές, νησιά και τουριστικοί προορισμοί, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τις επόμενες ημέρες. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα.

Οι περιοχές που έχουν θετικότητα άνω του 4%

  • Νάξος 7,70%
  • Ικαρία 6,90%
  • Ηλεία 6,51%
  • Άνδρος 5,36%
  • Καβάλα 4,89%
  • Μεσσηνία 4,80%
  • Ιθάκη 4,78%
  • Μύκονος 4,73%
  • Θεσπρωτία 4,42%
  • Νησιά Αργοσαρωνικού 4,19%

Ανοίγει ξανά ο φάκελος προέλευσης του κορονοϊού

Παγκοσμίως το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 423.196 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το worldometers, ενώ συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 214.384.830. Ο κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε 4.471.230 ανθρώπους και 11 επιστήμονες μέσα από άρθρο τους ζητούν να αρχίσει εκ νέου έρευνα για την προέλευσή του. Είναι οι ίδιοι που είχαν συντάξει έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα τον περασμένο Μάρτιο, για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η αναζήτηση της προέλευσης του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» και «το παράθυρο ευκαιρίας για τη διεξαγωγή αυτής της κρίσιμης έρευνας κλείνει γρήγορα», εκτιμούν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα αντισώματα μειώνονται με τον καιρό: το να συλλέξουμε δείγματα (ζώων) και να εξετάσουμε ανθρώπους που ενδέχεται να είχαν εκτεθεί στον ιό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 θα δώσει επομένως ολοένα και λιγότερα αποτελέσματα», εξηγούν οι ειδικοί. «Η έκθεσή μας (…) θα ήταν το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο», προσθέτουν οι έντεκα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι η Ολλανδή Μάριον Κούπμανς, ο Βρετανός Πίτερ Ντάζακ, ο Βιετναμέζος Χουνγκ Νγκουγιέν-Βιετ και ο Καταριανός Φαράγκ Ελ Μουμπάσερ.

Οι επιστήμονες αυτοί μετείχαν σε μια ομάδα 17 ειδικών απ’ όλον τον κόσμο, που εργάζονταν υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, και 17 Κινέζων εμπειρογνωμόνων. Η έκθεσή τους δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Μαρτίου, μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο στην Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας.

Χωρίς να δίνει μια σαφή απάντηση, η έκθεση κατέγραφε τέσσερα σενάρια, πιθανά ή λιγότερο πιθανά. Το πιο αληθοφανές, κατά τους επιστήμονες, είναι να μεταδόθηκε ο ιός στον άνθρωπο από κάποιο ζώο που μολύνθηκε από νυχτερίδες. Ακολουθούσε η υπόθεση της απευθείας μετάδοσης στον άνθρωπο, χωρίς να παρεμβληθεί ενδιαμέσως κάποιο ζώο, της μετάδοσης μέσω τροφίμων (π.χ. κατεψυγμένου κρέατος) και τέλος η διαρροή από κάποιο εργαστήριο, που όμως θεωρείτο «εξαιρετικά απίθανη».

Έκτοτε, «κανένα δεδομένο» που να στηρίζει αυτήν την υπόθεση της διαρροής από εργαστήριο «ούτε δημοσιεύτηκε, ούτε υποβλήθηκε στον ΠΟΥ», αποκαλύπτουν οι ειδικοί.

Η έκθεση τους πάντως επικρίθηκε με το σκεπτικό ότι υποβάθμιζε τις ευθύνες της Κίνας. «Η κινεζική ομάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική στο να μοιραστεί τα δεδομένα» κυρίως για τους 174 πρώτους ασθενείς που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, σχολίασαν οι επιστήμονες.

Στις 13 Αυγούστου η Κίνα απέρριψε την έκκληση του ΠΟΥ για μια νέα επιτόπια έρευνα, κρίνοντας ότι η πρώτη ήταν αρκετή…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ