Νέα έρευνα: Πίνοντας περισσότερο νερό θα μπορούσατε ενδεχομένως να προλάβετε την καρδιακή ανεπάρκεια

Η καλή ενυδάτωση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2021.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης μπορεί να αποτρέψει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις αλλαγές στην καρδιά που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Natalia Dmitrieva από το National Heart, Lung, and Blood Institute, μέρος των National Institutes of Health, Bethes στις ΗΠΑ

Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε καθημερινά και να αναλάβουμε δράση εάν διαπιστώσουμε ότι πίνουμε πολύ λίγο.

Οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη υγρών κυμαίνονται από 1,6 έως 2,1 λίτρα για τις γυναίκες και 2 έως 3 λίτρα για τους άνδρες. Ωστόσο, παγκόσμιες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται ούτε στις κατώτερες τιμές των συστάσεων. Ως  αποτέλεσμα, το σώμα προκειμένου να διατηρήσει την υγρασία του, ενεργοποιεί διαδικασίες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνδεση μεταξύ της ενυδάτωσης και της υπερτροφίας αριστερής κοιλίας – η οποία αποτελεί πρόδρομο για τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε 15.792 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). Οι συμμετέχοντες ήταν 44 έως 66 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και αξιολογήθηκαν σε πέντε επισκέψεις μέχρι την ηλικία των 70 έως 90 ετών.

Ο Δρ Dmitrieva δήλωσε: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καλή ενυδάτωση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι οι υψηλές τιμές νατρίου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών στην καρδιά γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αξιολόγηση του επιπέδου ενυδάτωσής τους. Αυτό το επίπεδο νατρίου βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων και δεν θα χαρακτηριζόταν ως μη φυσιολογικό στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς κατά τη διάρκεια τακτικών φυσικών εξετάσεων για τον εντοπισμό ατόμων των οποίων η συνηθισμένη πρόσληψη υγρών θα πρέπει να εκτιμηθεί».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here