Βετεράνος του Στρατού: Προσπάθειες για την απομάκρυνση Αφγανών γιατρών από το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο

Βετεράνος του Στρατού: Βετεράνος του στρατού με στόχο την απομάκρυνση των εγκλωβισμένων Αφγανών ιατρών από την κλινική που βοήθησε να ανοίξει Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα στις 31 Αυγούστου. Χιλιάδες Αμερικανοί και σύμμαχοι εξακολουθούν να παγιδεύονται στο Αφγανιστάν Καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν εν μέσω της κατάληψης των Ταλιμπάν και της σύσφιξης της χώρας, μία βετεράνος του αμερικανικού στρατού προσπαθεί απεγνωσμένα να βοηθήσει 100 Αφγανούς που βρίσκονται κρυμμένοι και εργάζονταν σε ιατρική κλινική που άνοιξε καθώς οι εκκενώσεις επιταχύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Anna Talerico, 53, βοηθός ιατρού και συνταξιούχος στρατιωτικός, υπηρέτησε στο Αφγανιστάν το 2009. Επέστρεψε στη χώρα λίγα χρόνια αργότερα για να βοηθήσει στο άνοιγμα του American Medical Center – το οποίο παρείχε ιατρικές υπηρεσίες σε Αμερικανούς, Αφγανούς και ξένους υπηκόους στην Καμπούλ. Επιπλέον, η διευκόλυνση παρείχε φυσικά στοιχεία για ειδικούς αιτούντες βίζα μεταναστών. Η κλινική παραδόθηκε έκτοτε σε έναν άλλο οργανισμό που επιβλέπει τις λειτουργίες του. Πολλές από τις εργαζόμενες – νοσοκόμες και γιατροί – είναι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, δήλωσε η Talerico, κάτοικος του Fort Lauderdale, στη Φλόριντα. Οι Ταλιμπάν είναι πασίγνωστοι για την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η Anna Talerico υπηρέτησε στο Αφγανιστάν με την Εθνική Φρουρά της Γεωργίας το 2009.

“Έχετε μια ολόκληρη γενιά που έχει μεγαλώσει στην ελευθερία και πολλές γυναίκες που έχουν μεγαλώσει στην ελευθερία και είμαστε απλώς στεναχωρημένες που αυτό θα μπορούσε να τους αφαιρεθεί εν μία νυκτί”, δήλωσε η Talerico στο Fox News.

Η εγκατάσταση έκλεισε αμέσως μετά την κατάληψη των τεράστιων περιοχών της χώρας από τους Ταλιμπάν και τον έλεγχο της Καμπούλ αυτόν τον μήνα. Μαχητές των Ταλιμπάν εισήλθαν στην κλινική στις 15 Αυγούστου και εξέδωσαν απειλές κατάσχεσης ταυτότητας, δήλωσε η Talerico, επικαλούμενη αναφορές τρίτων που έλαβε.

Σε μια προσπάθεια να εκκενώσουν με ασφάλεια τους εργαζόμενους σε κίνδυνο και τους αγαπημένους τους, η Talerico και ο ανιψιός της, Mario Talerico, μαζί με βετεράνους, πρώην υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης και πρώην Αφγανούς πρόσφυγες, ξεκίνησαν την επιχείρηση We Care: Παγκόσμια αφγανική εκκένωση σε μια προσπάθεια να τους βγάλουν από τη χώρα.

Δημιούργησαν μια σελίδα GoFundMe με στόχο $ 2 εκατομμύρια να συνάψουν αεροπλάνα και να παράσχουν άλλους πόρους για τους 100 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Από την Τρίτη, οι διοργανωτές έλαβαν δωρεές άνω των 475.000 δολαρίων. Ο Mario Talerico, εταιρικός δικηγόρος από το Ντιτρόιτ, έχει οργανώσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

Η Άννα Ταλερίκο βοήθησε να ανοίξει ιατρική κλινική στην Καμπούλ λίγα χρόνια αφού υπηρέτησε εκεί στον στρατό. Είναι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να εκκενώσει Αφγανούς εργαζόμενους στην κλινική καθώς οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν τον έλεγχο της χώρας. Είναι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να εκκενώσει Αφγανούς εργαζόμενους στην κλινική καθώς οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν τον έλεγχο της χώρας.

«Προσπαθώ να βοηθήσω με κάθε τρόπο», είπε στο Fox News, επικαλούμενος τον θαυμασμό του για τη θεία του. “Κάνω ό, τι μπορώ για να απομακρύνω την υλικοτεχνική επιβάρυνση και την οργανωτική επιβάρυνση. Είμαι εδώ για να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ και όλα αυτά οφείλονται στο ότι μεγαλώνω και την παρακολουθώ”. Η αποστολή έγινε πιο περίπλοκη την Τρίτη όταν ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα δεν θα επιτρέψει σε Αφγανούς να πραγματοποιήσουν πτήσεις εκκένωσης.

“Ο δρόμος, που πηγαίνει προς το αεροδρόμιο, είναι μπλοκαρισμένος. Οι Αφγανοί δεν μπορούν να πάρουν αυτόν τον δρόμο για να πάνε στο αεροδρόμιο, αλλά οι ξένοι υπήκοοι επιτρέπεται να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο”, δήλωσε ο Μουτζαχίντ.

«Δεν επιτρέπουμε πλέον την εκκένωση των Αφγανών και ούτε είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό». Τις ημέρες από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν – κάτι που ώθησε τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκανί να εγκαταλείψει τη χώρα – η Άννα Ταλερίκο είπε ότι οι εργαζόμενοι της κλινικής έχουν ζητήσει βοήθεια μέσω γραπτών μηνυμάτων. “Χθες το βράδυ χτυπήθηκα και τραυματίστηκα από τους Ταλιμπάν ενώ προσπαθούσα να μπω στην πύλη”, αναφέρει ένα μήνυμα. «Χρειάζομαι τη βοήθειά σας και τις βοήθειές σας αλλιώς θα μας σκοτώσουν όλους». Ένας άλλος διαβάζει: “Αγαπητή Άννα: Αν μπορούσες να μας σώσεις σε παρακαλώ”, συνοδευόμενη από ένα emoji που έκλαιγε. Το προσωπικό της κλινικής δεν συνεργάστηκε άμεσα με την αμερικανική κυβέρνηση, αφήνοντας τους εργαζόμενους μη επιλέξιμους για ειδική θεώρηση μεταναστών, σε αντίθεση με τους Αφγανούς που εργάζονταν ως στρατιωτικοί μεταφραστές ή άλλοι σύμμαχοι, δήλωσε ο Μάριο Ταλερίκο.

Από λογική άποψη, οι διοργανωτές προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειες εκκένωσης των εργαζομένων και να τους οδηγήσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί έξω σε μια προσπάθεια να επιβιβαστούν σε στρατιωτικό αεροπλάνο εκτός της χώρας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να μην παρατείνει την προθεσμία 31 Αυγούστου για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος στο Fox News. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την συνάντηση του ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ και του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στην Καμπούλ και εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει παράταση» στην προθεσμία. Αφγανές γυναίκες «τελευταίες στη σειρά» για τη διάσωση από την κυριαρχία των Ταλιμπάν, βοήθεια από το «σποραδικό» βίντεο του Λευκού Οίκου

Μέχρι την Τρίτη, 4.000 Αμερικανοί διασώθηκαν. Οι ΗΠΑ αύξησαν τις προσπάθειές τους για εκκένωση τις τελευταίες ημέρες, απομακρύνοντας περίπου 21.600 ανθρώπους από το Αφγανιστάν σε ένα 24ωρο που έληξε νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ την περιγράφει ως «μια ιστορική επιχείρηση σε έκταση και κλίμακα».

Η Anna Talerico είπε ότι ο χρόνος είναι το κλειδί για την επιτυχημένη βοήθεια των εγκλωβισμένων ιατρών. «Βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση», είπε. “Αυτοί είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε … είναι νέοι. Είναι ενθουσιώδεις και αισθάνονται λίγο εγκαταλελειμμένοι αυτή τη στιγμή.”

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ