Πανδημία Κίνα: Eπικρίνει τις ΗΠΑ ενόψει της έκθεσης για την καταγωγή του κορωνοϊού

Πανδημία Κίνα: Ο David Asher, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson και πρώην ερευνητής του State Department, αντιδρά στην έκθεση θεωρίας διαρροών εργαστηρίου Wuhan με θέμα «Η ιστορία». Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ωθήσει επιθετικούς ισχυρισμούς για «προπαγάνδα» των ΗΠΑ με στόχο να «αποδιοπομπέμψει» το κομμουνιστικό έθνος, πριν από μια έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για την προέλευση της COVID-19. Οι προσπάθειες να αποκαλυφθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εξαπλώθηκε συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί σφιχτά τα εργαστηριακά αρχεία, τα γονιδιωματικά δείγματα και άλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην πανδημία.

Διαδίδει επίσης παραπληροφόρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αρχικές εκθέσεις ήταν «ασαφείς» για την προέλευση της πανδημίας, ανέφερε αυτή η εβδομάδα η Washington Post. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση προώθησε τους ισχυρισμούς ότι η έκθεση και οι επόμενες αποκαλύψεις αποτελούν μέρος της “προπαγάνδας” της κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Το αποδιοπομπαίο τείχος της Κίνας δεν μπορεί να ασπρίσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου όπλων του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ειδήσεων την Τετάρτη.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο China Global Television Network (CGTN), με έδρα το Πεκίνο, δημοσίευσε την Τετάρτη μια σειρά άρθρων που στόχευαν στο να απεικονίσουν τις ΗΠΑ ως απελπισμένες ως «αποδιοπομπαίους τράγους» της Κίνας, ενώ ταυτόχρονα προωθούσαν θεωρίες συνωμοσίας ότι η COVID-19 προήλθε από εργαστήρια στις Η.Π.Α

Η Κίνα έχει επανειλημμένα εικάσει ότι οι ΗΠΑ διέρρευσαν τον ιό, επισημαίνοντας το Fort Detrick και τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ως πιθανές πηγές της COVID. Το Fort Detrick είναι μια στρατιωτική εγκατάσταση που περιέχει βιοϊατρικά εργαστήρια που ερευνούν ιούς συμπεριλαμβανομένου του Έμπολα και της ευλογιάς. Το CGTN δημοσίευσε έναν τίτλο υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ “πρέπει” να καλέσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ερευνήσει τα εργαστήρια, ενώ ένα άλλο άρθρο έγραφε κατηγορηματικά την έρευνα των ΗΠΑ για την προέλευση της COVID-19 “προπαγάνδα κατά της Κίνας”. Ακόμα ένας τίτλος από την καθημερινή στήλη “Πρώτη φωνή” προαγγέλλει την έκθεση υποστηρίζοντας ότι “οι κατάσκοποι των ΗΠΑ κάνουν λάθος σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι στερούνται πληροφοριών από την Κίνα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Βένμπιν, σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Μπορώ να πω στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι απλώς μια δικαιολογία για να καλύψουν την αποτυχία των πληροφοριών τους στον εντοπισμό προέλευσης».

Η έκθεση των ΗΠΑ στοχεύει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τις διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ιού, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας «διαρροής εργαστηρίου» που απορρίφθηκε αρχικά από τους επικριτές τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Μια κοινή αντιπροσωπεία ΠΟΥ-Κίνας επισκέφθηκε προηγουμένως το Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan στο πλαίσιο μιας έρευνας, αλλά ορισμένα μέλη της ομάδας εξέφρασαν απογοήτευση για την έλλειψη πρόσβασης σε ζωτικά υλικά.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε την επακόλουθη έρευνα αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών επικεντρώθηκαν γύρω από δύο πιθανά σενάρια: Δύο υπηρεσίες έθεσαν τη θεωρία ότι ο ιός προήλθε από την ανθρώπινη επαφή με ένα μολυσμένο ζώο, ενώ μια τρίτη υπηρεσία υποστήριξε τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου», ανέφερε η Post.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Μπάιντεν έλαβε μια διαβαθμισμένη ενημέρωση σχετικά με την έκθεση την προηγούμενη ημέρα και η κοινότητα πληροφοριών εργάζεται σε μια μη ταξινομημένη περίληψη για δημόσια δημοσίευση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here