Τατάρ: «Ο Αναστασιάδης υπονοεί ότι είμαι ρατσιστής»

Η αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Τατάρ για το θέμα της ανάκλησης διαβατηρίων συνεχίζεται μέσω γραπτών δηλώσεων – Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απαντά στους ισχυρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Ο Ερσίν Τατάρ σε απαντητική γραπτή του δήλωση το βράδυ της Τετάρτης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει πως “Δεν θέλει να υπεισέλθει σε πολεμική για «τους αστήρικτους και εκτός πραγματικότητας ισχυρισμούς του», προσθέτει, ωστόσο ότι “για να γνωρίζουν όλοι την αλήθεια θεώρησε απαραίτητο να αναφερθεί σε ορισμένα κύρια σημεία”.

«Ο κ. Αναστασιάδης υπονοεί ότι είμαι ρατσιστής»,τονίζει ο κ. Τατάρ και παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας από το πρόσφατο παρελθόν μέχρι και το 1995 όπου αναφερόταν στην Κύπρο ως ελληνικό νησί.

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε πρώτα σε δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 28 Μαρτίου 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση όπου είχε πει ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2012, συνεχίζει, μιλώντας στο 15ο συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ είχε πει ότι οι Ε/κ έχουν ελληνικό DNA και παρ’ όλες τις δυσκολίες κατόρθωσαν εδώ και χρόνια να παραμένουν όρθιοι.

Στις 22 Μαρτίου 2001, αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στα μέλη της Πρωτοπορίας στην Αθήνα είχε αναφερθεί σε όραμα που είχαν το 1955-1959 και ήταν η Ένωση με την Ελλάδα. «Σήμερα, δώσαμε ένα νέο όραμα στον κυπριακό ελληνισμό, ώστε να μπορεί να ελπίζει και να προχωρήσει με σιγουριά στο μέλλον. Την Ένωση με την Ευρώπη και την ίδια στιγμή με την Ελλάδα».

Επίσης, συνεχίζει ο κ. Τατάρ, στις 29 Μαρτίου 2005 μιλώντας σε μια εκδήλωση ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τότε, είχε πει για την ΕΟΚΑ – που «δολοφόνησε χιλιάδες Τ/κ και τους εξανάγκασε σε προσφυγιά», όπως αναφέρει στην γραπτή του απάντηση – ότι ‘είναι καθήκον και χρέος όλων μας να τιμούμε τους ήρωές μας. Όσοι θυσιάστηκαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ δεν πέθαναν για να δουν την πατρίδα διχασμένη’».

Επιπλέον, προσθέτει ο Τ/κ ηγέτης, στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στην εφημερίδα “Αγώνας” αλλά και σε άλλες της εποχής είχε γραφτεί ότι ο κ. Αναστασιάδης, πρώτος Αντιπρόεδρος τότε του ΔΗΣΥ, είχε δηλώσει σε ομιλία του στην Ξυλοτύμπου ότι «η Κύπρος είναι ελληνική και θα παραμείνει ελληνική».

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, αναφέρει ο κ. Τατάρ για να πει πως εν συντομία ο Αναστασιάδης εδώ και χρόνια «προσφεύγει ο ίδιος σε ρατσισμό» λέγοντας πως η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού και οι Ε/κ φέρουν ελληνικό DNA. «Θεωρώ μεγάλη αντίφαση και ασέβεια για τον ίδιο να υπονοεί ότι είμαι ρατσιστής παραφράζοντας τη δήλωσή μου σε μια εφημερίδα και το καταδικάζω» προσθέτει.

Το όραμά του, αναφέρει, βασίζεται στην ύπαρξη «δύο ίσων λαών», την κυριαρχική ισότητα που πηγάζει από την ιστορία και τις διεθνείς συμφωνίες, το ίσο διεθνές στάτους και στο ότι «τα δύο υφιστάμενα κράτη» θα πρέπει να ζουν δίπλα δίπλα σε ειρήνη και σταθερότητα και να έχουν θεσμική συνεργασία.

«Ρωτώ τον κ. Αναστασιάδη: αυτό είναι ρατσισμός ή το να βλέπει κάποιος ολόκληρο το νησί ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού και η νοοτροπία που θεωρεί μειονότητα τους Τ/κ που ζουν στο νησί και με την βία εκδιώχθηκαν από την κοινή Κυπριακή Δημοκρατία;».

Υποστηρίζει ότι η κυρίαρχη νοοτροπία του ελληνισμού στην «νότια Κύπρο» – όπως αναφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές – και την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και ούτε τείνει να αλλάξει κι αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά με την ακύρωση των διαβατηρίων. «Η πρακτική της ε/κ πλευράς στα διαβατήρια είναι προϊόν μιας υποτιμητικής για μας νοοτροπίας» λέει.

Αυτή η νοοτροπία, συνεχίζει, με την βία των όπλων και με πιέσεις από το 1963 έως σήμερα τους κρατεί σε «απάνθρωπους περιορισμούς» και «υπό απομόνωση» και επικαλείται δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Ρολάνδη πως τουλάχιστον 15 φορές η ε/κ πλευρά απέρριψε σχέδια που προέβλεπαν τον διαμοιρασμό της εξουσίας.

«Σαν να μην τα βλέπετε όλα αυτά, ο κ. Αναστασιάδης από καθέδρας, της ούτω καλούμενης Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέλαβαν, μας καλεί σήμερα με μια ψεύτικη γενναιοδωρία και εκλεπτυσμό ‘ελάτε να μιλήσουμε’».

Η τ/κ πλευρά, προσθέτει, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ένα μοντέλο θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους.

Υποστηρίζει δε ότι χωρίς να δημιουργηθεί μια ισορροπία σε αυτή τη βάση μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί στην περιοχή μια βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία.

Κατά τον κ. Τατάρ η πλευρά που υποστηρίζει τη δημιουργία αυτής της ισορροπίας αντιπροσωπεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα και η πλευρά που την απορρίπτει αντιπροσωπεύει τον ρατσισμό.

Αναστασιάδης για Τατάρ: «Ο ίδιος έλεγε πως είμαστε διαφορετική φυλή»

Υπενθυμίζεται ότι ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε στείλει την παρακάτω γραπτή δήλωση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Θα μπορούσα να απαντήσω τεκμηριωμένα και με αυστηρότητα στα όσα ο κ. Τατάρ προβάλλει. Δεν θα το πράξω προς αποφυγή περαιτέρω όξυνσης, διότι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα είναι προς όφελος και των δυο κοινοτήτων. Από όσα αστήριχτα και αντικρουόμενα ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ θα περιοριστώ μόνο σε δύο επισημάνσεις: Ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται πως η απόφαση είναι ρατσιστική και πως τάχα αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού με την απόφαση γίνονται διακρίσεις μεταξύ των πολιτών. Σε απάντηση επιθυμώ να υπενθυμίσω στον κ. Τατάρ ότι ο ίδιος, με δημόσιες δηλώσεις του είχε αναφέρει επί λέξη: “…Είμαστε διαφορετική φυλή. Μιλάμε τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ, η πατρίδα μας είναι η Τουρκία.”

Επιπλέον, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: “Κατ’ αντίθεση των πιο πάνω ισχυρισμών, η Κυπριακή Δημοκρατία, σεβόμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, παραχώρησε 97,000 ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ οι κατέχοντες την κυπριακή ταυτότητα, που επιβεβαιώνει την κυπριακή υπηκοότητα, υπερβαίνουν τις 110.000. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων δεν ευσταθούν, αφού η ανάκληση των διαβατηρίων αφορά αυστηρά περιορισμένο αριθμό προσώπων που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι, βεβαίως, το σύνολο των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων”.

Ακόμα τονίζει πως ο ” κ. Τατάρ ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κοινή Δημοκρατία των δύο λαών και ότι τα διαβατήρια εξασφαλίζονται ως φυσικό δικαίωμα που απορρέει από τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Σε απάντηση επιθυμώ να παρατηρήσω πως: Η πιο πάνω ορθή διαπίστωση έρχεται σε αντίθεση ή/και αντιφάσκει με τις θέσεις του κ. Τατάρ για διάκριση των Κυπρίων πολιτών σε δύο λαούς ή για τη λύση δύο κρατών που παραβιάζει κατάφωρα τις συμφωνίες που ο ίδιος επικαλείται. Εάν, συνεπώς, εννοεί τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”.

Αυτοί μένουν χωρίς κυπριακό διαβατήριο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου στις 23/8, να ανακληθούν τα κυπριακά διαβατήρια 14 Τουρκοκύπριων αξιωματούχων κάνοντας λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα ονόματα Τουρκοκύπριων αξιωματούχων που χάνουν το κυπριακό τους διαβατήριο μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Kibris Postasi.”

Πρόκειται για τους:

«Πρόεδρος» Έρσιν Τατάρ

«Πρωθυπουργός» Έρσαν Σανέρ

«Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού» Ολγκούν Αμτζάογλου

«Υπουργός Εσωτερικών» Κουτλού Εβρέν

«Υπουργός Υγείας» Ουνάλ Ουστέλ

«Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων» Ναζίμ Τσαβούσογλου

«Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών» Ρεσμιγιέ Τζάναλταϊ Έρογλου

«Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου

«Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» Κοράλ Τσαγμάν

Ο κατάλογος περιλαμβάνει και τα τέσσερα μέλη της λεγόμενης επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων:

Ογουζχάν Χασιπόγλου, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

Βεντάτ Γιορουτζού, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

Τουλέν Σανέρ, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

Χασάν Σουνγκούρ, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

Νέα λίστα ανακλήσεων διαβατηρίων

Τα ονόματα και άλλων Τουρκοκύπριων “αξιωματούχων” που κατέχουν κυπριακό διαβατήριο και φέρονται να περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για ενδεχόμενη ανάκληση σε μεταγενέστερο στάδιο, δημοσιεύει σε άρθρο της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Ποστασί.

Η νέα λίστα περιλαμβάνει “στελέχη” του ψευδοκράτους, κομματικά πρόσωπα, πολιτικούς, οικονομολόγους, νομικούς και ακαδημαϊκούς.

Πρόκειται για τους:

  • Ergün Olgun, Διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό
  • Dimağ Caginer, Πρόεδρος του τ/κ συνδέσμου ξενοδόχων
  • Müteahhitler Birliği, Πρόεδρος του τ/κ συνδέσμου εργολάβων
  • Mehmet Aktunç, Αντιπρόεδρος της “Τράπεζας Ανάπτυξης”
  • Zeki Ziya, Ειδικός για τον τουρισμό
  • Dervish Deniz, Οικονομολόγος
  • Kenan Long
  • Dager
  • Dervish Sarcan
  • Erdem Erginel, Δικηγόρος

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 ανακάλεσε τα διαβατήρια 14 τ/κ “αξιωματούχων,” μεταξύ των οποίων ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδροκράτους, μέλη του “Υπουργικού Συμβουλίου” και τα τέσσερα μέλη της λεγόμενης επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση σε τ/κ μέσα ενημέρωσης, ότι ο λεγόμενος Υπουργός τουρισμού των κατεχομένων ανανέωσε το κυπριακό του διαβατήριο μόλις πριν από λίγες ημέρες. Φέρεται μάλιστα ο ίδιος να μετέβη στις ελεύθερες περιοχές για να το παραλάβει και να ρωτήθηκε από τους λειτουργούς της αρμόδιας υπηρεσίας αν είναι “υπουργός” του ψευδοκράτους. Τότε απάντησε θετικά, παρέλαβε το ανανεωμένο διαβατήριο και αναχώρησε από την κρατική υπηρεσία.

ΠΗΓΕΣ: alphalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here