Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Πόσα θα πληρώνουν από Σεπτέμβριο για να… εργάζονται


«Βαθιά» το χέρι στη τσέπη θα βάλουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί από τον Σεπτέμβριο – Πρόκειται για μία έμμεση μεγάλη μείωση μισθού των ανεμβολίαστων πολιτών

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας «αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και προστατεύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, με βάση το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, όπου προβλέφθηκε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορονοϊό:

  • Όλου του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας
  • Διαγνωστικών κέντρων
  • Κέντρων αποκατάστασης
  • Κλινικών
  • Νοσοκομείων
  • Κέντρων Υγείας
  • ΕΚΑΒ
  • ΕΟΔΥ

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Τα rapid test θα μπουν υποχρεωτικά στη ζωή των ανεμβολίαστων από τις 13 Σεπτεμβρίου και για περίπου έξι μήνες, πράγμα που σημαίνει πως το χέρι στην τσέπη θα μπει βαθιά για όσους έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας (από 1ης Σεπτεμβρίου) των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα οφείλουν να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests/εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Να σημειωθεί πως η τιμή των rapid test επανακαθορίστηκε στα 10 ευρώ, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τον Μάρτιο, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, καθώς οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως στόχο «να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις, καθώς και να θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας από βαριές νοσηλείες που θα μπορούσαν πολύ απλά να μην υφίστανται χάρη στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ