Νεκρά Θάλασσα: Η κλιματοθεραπεία ως μία εναλλακτική μορφή θεραπείας της ψωρίασης [vid]


Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική νόσος που επηρεάζει περίπου το  1-3% του δυτικού πληθυσμού. Έχει ένα ευρύ φάσμα κλινικών φαινοτυπικών εμφανίσεων, όπως για παράδειγμα κνησμώδεις φολιδωτές κόκκινες πλάκες στο δέρμα. Οι τρόποι θεραπείας κυμαίνονται από τοπική θεραπεία και φωτοθεραπεία έως συστηματική θεραπεία με μικρά μόρια και βιολογικές θεραπείες.

Η θεραπεία δερματικών παθήσεων με υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιείται από το 1903 όταν ο Niels Ryberg Finsen κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την αναφορά στην αποτελεσματική θεραπεία της φυματίωσης του δέρματος. Η φωτοθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία αποκλειστικά με χρήση φωτός, συνήθως συμπληρώνεται με λουτροθεραπεία, δηλαδή λουτρά σε αλμυρό νερό, που συλλογικά ονομάζεται λουτροθεραπεία.

Επιπλέον, προστίθεται αλλαγή υγρασίας και αέρα και αλλαγή βαρομετρικής πίεσης και στη συνέχεια συλλογικά ονομάζεται κλιματική θεραπεία ή κλιματοθεραπεία. Η κλιματοθεραπεία είναι μια ασφαλής επιλογή θεραπείας και έχουν αναφερθεί ευεργετικές επιδράσεις στην ψωρίαση.

Η κλιματοθεραπεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σε ορισμένες χώρες, είναι μια εναλλακτική λύση στο φάρμακο για την ψωρίαση με κέντρα θεραπείας που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό των ασθενών με ψωρίαση που έχουν χρησιμοποιήσει κλιματοθεραπεία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους ποικίλλει σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Από 8% στις σκανδιναβικές χώρες έως 46% στη Μέση Ανατολή.

Οι Δανοί ασθενείς με ψωρίαση έχουν λάβει κυρίως κλιματοθεραπεία στο Ein Gedi στη Νεκρά Θάλασσα στο Ισραήλ. Με θέση ~ 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι ασθενείς εκτίθενται σε αλάτι και μέταλλα και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ενώ η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) που προκαλεί καρκίνο από τον ήλιο είναι ελάχιστη (11-13). Αυτός ο συνδυασμός είναι μοναδικός μεταξύ των κέντρων θεραπείας.

Η κλιματοθεραπεία της Νεκράς Θάλασσας έχει μακροχρόνιο ιστορικό και η Δανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την εξέτασαν σε ασθενείς με ψωρίαση. Η κλιματοθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν άλλες θεραπείες αντενδείκνυνται ή έχουν αποτύχει.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ