Αφγανιστάν: Συναγερμός από το μπαράζ εκρήξεων στην Καμπούλ – Συνεδριάζει ο ΟΗΕ για την τρομοκρατία


Αφγανιστάν: Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ μετά την τριπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150. Έντονη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη για νέα έξαρση της τρομοκρατίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο πλανήτης είναι σε κατάσταση συναγερμού, μετά το μπαράζ εκρήξεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά και σε κοντινές περιοχές. Ο φόβος για την ανάφλεξη της τρομοκρατίας είναι τεράστιος, μετά τα τελευταία γεγονότα…

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους την επίθεση «χρεώνεται» ο «βραχίονας» του ISIS, το «Ισλαμικό Κράτος της Κοραχάν», ενώ από επίσημα χείλη στις ΗΠΑ επιβεβαιώνεται ο θάνατος 12 στελεχών του στρατού της χώρας.

Οι 11 εξ αυτών ήταν Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανέβαλε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, λόγω της κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, πηγές και από τις δύο πλευρές είπαν ότι η συνάντηση καθυστέρησε επειδή ο Μπάιντεν είχε επαφές με συμβούλους του με αντικείμενο τις δύο εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης του Αφγανιστάν. «Η διμερής συνάντηση (…) αναβλήθηκε για αύριο» ανέφερε λακωνικά ο Λευκός Οίκος.

Έντονη ανησυχία στη Δύση για «ανάφλεξη» της τρομοκρατίας

Προβληματισμός επικρατεί στις δυτικές χώρες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς πλησιάζει το deadline της 31ης Αυγούστου για την επιχείρηση εκκένωσης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα αναζωπυρωθεί η τρομοκρατία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υποστήριξε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποφύγει μια αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την «επαίσχυντη» επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε ραγδαία και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Μπαράζ εκρήξεων, χάος και όλεθρος

Μετά τις δυο θανατηφόρες εκρήξεις, αποτέλεσμα επιθέσεων αυτοκτονίας, στο αεροδρόμιο και σε κοντινό ξενοδοχείο στην Καμπούλ, μια ακόμα ήρθε να προκαλέσει ξανά χάος και τρόμο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Περισσότερα για την τρίτη έκρηξη, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών, δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που εξέφρασαν Αμερικανοί δημοσιογράφοι αλλά και αξιωματούχοι, για νέες επιθέσεις μετά τις δυο που προηγήθηκαν και σκόρπισαν τον θάνατο.

Σύμφωνα με αναρτήσεις δημοσιογράφων στο Twitter, η έκρηξη έγινε από παγιδευμένο όχημα στην περιοχή Πούλι Σουχτάμπ της Καμπούλ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως και αυτή η έκρηξη ήταν σφοδρότατη, με έντονους καπνούς να βγαίνουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τις τελευταίες ώρες.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής ανέφερε ένας ανταποκριτής του Sputnik που βρίσκεται κοντά στο σημείο.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανέφεραν η εφημερίδα Wall Street Journal και το Sputnik, επικαλούμενοι μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 150 τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Αιματοκύλισμα με διπλή βομβιστική επίθεση

Πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε τη στιγμή που πλήθος κόσμου επιχειρούσε να φύγει από το Αφγανιστάν.

Λίγα λεπτά μετά σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη σε ξενοδοχείο της Καμπούλ κοντά στο αεροδρόμιο και στην περιοχή επικράτησε χάος, με τις εικόνες από τα σημεία των επιθέσεων να σοκάρουν.

Σε πάνω από 40 ανέρχονταν νωρίτερα οι νεκροί και σε σχεδόν 120 οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας, μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προχώρησε στη διενέργεια έκτακτης σύσκεψης, ενώ το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη και πως υπάρχουν Αμερικανοί τραυματίες.

Οι εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι σοκαριστικές. Κόσμος με ρούχα να είναι λερωμένα από το αίμα, πολίτες που τρέχουν να σωθούν και μεταφέρουν τραυματίες, είναι μερικές από τις εικόνες που βλέπουμε λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις.

Η στιγμή της δεύτερης έκρηξης:

Το συμβάν έγινε μερικές ώρες μετά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων για αυξημένη απειλή από τον «βραχίονα» του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Μια ώρα πριν από την έκρηξη, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου δήλωνε «θα προχωρήσουμε την αποχώρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μέχρι το τέλος της αποστολής».

Προσοχή, οι εικόνες που ακολουθούν είναι σκληρές:

Ταλιμπάν: Κινδυνεύουμε και εμείς από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα προέτρεψαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο επειδή υπήρχε απειλή για επίθεση αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος, τους τζιχαντιστές που είναι εχθροί τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν.

Τις τελευταίες 12 ημέρες οι δυτικές χώρες έχουν απομακρύνει από το Αφγανιστάν περίπου 100.000 ανθρώπους, κυρίως Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί τους. Παραδέχονται όμως ότι χιλιάδες άλλοι θα μείνουν πίσω μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών στο τέλος του μήνα.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η έκρηξη φαίνεται ότι ήταν επίθεση αυτοκτονίας. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην Καμπούλ είδε πολλούς τραυματίες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να περιμένουν έξω από ένα νοσοκομείο για να τους λάβουν τις πρώτες βοήθειες.

Το στέλεχος των Ταλιμπάν είπε ότι και πολλοί φρουροί Ταλιμπάν είναι μεταξύ των τραυματιών. «Οι φρουροί μας (στο αεροδρόμιο) διακινδυνεύουν επίσης τη ζωή τους, αντιμετωπίζουν και αυτοί την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», είπε.

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Sputnik, Fox News

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ