ISIS-K: Τα αιματηρά χτυπήματά του πριν το μακελειό στην Καμπούλ


Το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν) βρίσκεται πίσω από τις πιο φονικές επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος στο Αφγανιστάν

Για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων μηνών στο Αφγανιστάν φέρεται να ευθύνεται η οργάνωση ISIS-K, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς.

Το ISIS-K, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και από το 2016 βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ, έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε μαιευτήρια, σχολεία για κορίτσια, πανεπιστήμια κ.α.

Ηγέτης του ISIS-K, για το οποίο η εκτίμηση είναι ότι διαθέτει περί τους 2.500 μαχητές, πιστεύεται ότι είναι ο Σαχάμπ αλ Μουτζαχίρ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία τον Ιούνιο του 2020 ενώ όλοι οι προκάτοχοί του έχουν πέσει νεκροί σε μάχες με Αμερικανούς και Αφγανούς.

Σύμφωνα με την Daily Mail το ISIS-K:

  • Τον Μάιο του 2020 επιτέθηκε σε μαιευτήριο στην Καμπούλ σκοτώνοντας εγκύους και παιδιά
  • Τον Μάιο του 2020 πραγματοποίησε επίθεση σε κηδεία στην επαρχία Νανγκαράρ προκαλώντας τον θάνατο 30 ανθρώπων
  • Τον Αύγουστο του 2020 ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Τζαλαλαμπάντ επιστρατεύοντας έναν καμικάζι για να απελευθερώσει μαχητές του από μια φυλακή. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 29 άνθρωποι σε μια μάχη που κράτησε 20 ώρες.
  • Τον Νοέμβριο του 2020 δύο ένοπλοι του ISIS-K επιτέθηκαν στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ σκοτώνοντας 18 σπουδαστές, έναν ακαδημαϊκό και έναν στρατιώτη.
  • Τον Μάιο του 2021 πυροδότησαν βόμβα έξω από σχολείο για κορίτσια στην Καμπούλ με τον απολογισμό να κάνει λόγο για 90 θύματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ