«Μαύρη» Πέμπτη για την Καμπούλ: Πώς το ISIS-K προκάλεσε το πολύνεκρο «χάος» – Αντιδρούν οι ΗΠΑ


Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί «μουδιασμένη» τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν αντίποινα. Οι 3 στόχοι που πέτυχαν οι τρομοκράτες, σύμφωνα με τον Άγγελο Σύριγο

Σοκαρισμένος είναι ο πλανήτης από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που έκοψαν το νήμα της ζωής σε περισσότερους από εκατό ανθρώπους.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί. Συμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal οι νεκροί από την επίθεση του ISIS K στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν φτάσει τους 103 (90 Αφγανοί και 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ), ενώ την ίδια στιγμή, νοσοκομειακή πηγή από το Αφγανιστάν υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι 72.

Εικόνες οδύνης στο Αφγανιστάν
Εικόνες οδύνης στο Αφγανιστάν | AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

Για τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά και το αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μίλησε ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση.

Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε ότι η οργάνωση που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο της Καμπούλ θεωρείται η πιο ακραία και πέτυχε τρεις από τους στόχους της: Χτύπησε τους «κακούς» Αμερικανούς, χτύπησε τους «προδότες» που συνεργάζονταν με τους δυτικούς και φεύγουν από την πατρίδα τους και χτύπησε και τους Ταλιμπάν που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς «για να φύγουν οι προδότες». «Οπότε γι’ αυτούς ήταν το τέλειο χτύπημα», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί άτυπα για κάποιες ημέρες η προθεσμία αποχώρησης που λήγει στις 31 Αυγούστου, καθώς μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο η υπόθεση περιπλέκεται και οι έλεγχοι ασφαλείας θα είναι πιο αυστηροί.

Το χρονικό της επίθεσης στην Καμπούλ

Η ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν για τη φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους αναλυτές που περίμεναν ότι το συγκεκριμένο παρακλάδι του ISIS θα πραγματοποιήσει ένα τέτοιο χτύπημα στο Αφγανιστάν.

Τι κι αν λίγες ωρες νωρίτερα ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι προειδοποιούσε για «χτύπημα» στο αεροδρόμιο. «Υπάρχουν πάρα πολύ αξιόπιστες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν», είχε δηλώσει χθες ο Χίπι λίγες ώρες πριν η Καμπούλ βαφτεί στο αίμα.

Εικόνα

Το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) «δύο τζιχαντιστές που θεωρείται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος» πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στην πύλη Άμπι και κατόπιν «οπλισμένοι τζιχαντιστές του ΙΚ άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και στρατιωτικών», διευκρίνισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης.

Οι εικόνες που έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν ανατριχιαστικές. Κόσμος με τα ρούχα να είναι λερωμένα από το αίμα, πολίτες που έτρεχαν να σωθούν.

Εικόνα

Σε ανάρτησή του στο Telegram το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ανακοίνωσε ότι την επίθεση πραγματοποίησε ο Αμπντούλ Ραχμάν αλ Λογκάρι, ένα όνομα που παραπέμπει σε άτομο αφγανικής καταγωγής.

Εικόνα

Η επίθεση η οποία στοίχισε χθες Πέμπτη τη ζωή σε τουλάχιστον 13 αμερικανούς στρατιωτικούς, ανάμεσά τους δέκα Πεζοναύτες, στην περιοχή του αεροδρομίου της Καμπούλ, ήταν η πιο πολύνεκρη εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2011.

Εικόνα

Επίθεση στην Καμπούλ: Ο Μπάιντεν… υποσχέθηκε αντίποινα

Μερικές ώρες μετά την σοκαριστική επίθεση στην Καμπούλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης αμερικανών πολιτών, ξένων και Αφγανών που τους βοήθησαν θα «συνεχιστεί». «Η Αμερική δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί», επέμεινε. «Δεν θα αφεθούμε να αποθαρρυνθούμε από τους τρομοκράτες. Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει η αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση εκκένωσης».

«Λύγισε» ο Μπάιντεν στο χθεσινό του διάγγελμα
«Λύγισε» ο Μπάιντεν στο χθεσινό του διάγγελμα | AP Photo/Evan Vucci

Διευκρίνισε πως ζήτησε να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), ο βραχίονας του ΙΚ ο οποίος δρα στο Αφγανιστάν. «Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα ανταποδώσει το πλήγμα «με ισχύ και ακρίβεια».

Επίθεση στην Καμπούλ: Αυτός είναι ο «καμικάζι» που… βούτηξε στο αίμα την Καμπούλ

To ISIS-K έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να περάσει τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπαν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν Αμερικανοί στρατιώτες, μεταφραστές και άλλα άτομα πριν να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά του. Κατά την ίδια ανακοίνωση ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και Ταλιμπάν.

O φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στην Καμπούλ | Ισλαμικό Κράτους του Χορασάν


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ