Κόπωση Σώμα: Πώς να σταματήσετε να νιώθετε έλλειψη ενέργειας


Κόπωση Σώμα: Η αίσθηση κόπωσης περιγράφει την έλλειψη ενέργειας και κινήτρου και είναι τόσο σωματική, πνευματική, όσο και ψυχολογική. Είναι τελείως διαφορετικό από το αίσθημα υπνηλίας στο τέλος της ημέρας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κόπωση δεν αποτελεί πάθηση, αλλά ένα σύμπτωμα. Εμφανίζεται σε όλους μας, αλλά το παρατηρούμε ιδιαιτέρως όσο μεγαλώνουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται για έντονη αίσθηση κούρασης και υπερκόπωσης, μετά τα 30 μέχρι και τα 50. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη συχνή αίσθηση κόπωσης. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγη περισσότερη γνώση και προθυμία.

7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι

  1. Kάντε ένα ιατρικό checkup

Κάνετε τις ετήσιες γενικές εξετάσεις σας; Αυτός ο ιατρικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει προβλήματα πριν καν αρχίσουν. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια θεραπεία.

Η κόπωση μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας υποβόσκουσας παθολογικής κατάστασης. Και γι’ αυτό είναι καλό να κάνετε αυτές τις πολύ απλές εξετάσεις. Ανάλογα με την ομάδα ηλικίας, πρέπει να εστιάζουμε και σε συγκεκριμένες εξετάσεις:

– Κάτω των 30 ετών: ένα γενικό checkup κάθε δύο με τρία χρόνια. Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, από την ηλικία των 21 και ύστερα, πρέπει να κάνουν ένα τεστ Παπ.

– 30 έως 40 ετών: γενικές εξετάσεις κάθε χρόνο. Προτείνονται μαστογραφίες για τις γυναίκες που μπαίνουν στα 40.

– Από τα 50 και μετά: ετήσια ιατρική εξέταση. Άνδρες και γυναίκες πρέπει να κανονίζουν μια κολονοσκόπηση στα 50 και-στις περισσότερες περιπτώσεις να την επαναλαμβάνουν κάθε 10 χρόνια.

  1. Κινηθείτε/ασκηθείτε

Η γυμναστική είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό κάποιου που νιώθει κουρασμένος. Ωστόσο, πολυάριθμες έρευνες έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι η συχνή άσκηση είναι αποτελεσματική, καθώς ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας. Έχει επανειλημμένως συνδεθεί με βελτιωμένη αίσθηση ζωντάνιας και με τη συνολική ποιότητα ζωής. Οι δραστήριοι άνθρωποι έχουν μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Επιπροσθέτως, η άσκηση βελτιώνει τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και των μυών, κάτι που συνολικά μας προσφέρει ενέργεια για να φέρουμε εις πέρας οποιαδήποτε δραστηριότητα.

  1. Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα σας χάνει περισσότερα υγρά απ’ ότι καταναλώνει· αποτελεί μια κατάσταση βλαβερή τόσο οργανικά, όσο και πνευματικά. Ο ιδρώτας, η ούρηση, ακόμα και η αναπνοή προκαλούν την απώλεια νερού. Συχνά, θα δείτε ότι η κατανάλωση νερού μέσα στην ημέρα μπορεί να μετριάσει την αίσθηση κόπωσης, καθώς και να αυξήσει την εγρήγορση και την πνευματική μας διαύγεια. Μην ξεχνάτε λοιπόν ανά δύο ώρες να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, χωρίς ωστόσο να τον πιέζετε και πολύ.

  1. Ρουτίνα ύπνου

Ο ανεπαρκής και άτακτος ύπνος όχι μόνο συνεισφέρει στην κόπωση, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμού, λόγω μειωμένης αντίληψης. Οι ειδικοί συστήνουν να πηγαίνουμε για ύπνο τόσο νωρίς, ώστε να κάνουμε έναν επαρκή και γεμάτο ύπνο. Για έναν υγιή ενήλικα συχνά προτείνονται οι 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ. Ο μεσημεριανός ύπνος των 10 έως 30 λεπτών είναι επίσης μια αναποτελεσματική συνήθεια που στην ουσία διατηρεί την αίσθηση κόπωσης. Προσπαθήστε να πηγαίνετε περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ για ύπνο, αλλά και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, ώστε ο οργανισμός σας να μην αποσυντονίζεται.

  1. Λήψη λιπαρών ωμέγα-3

Τα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3, πέρα από το ότι προσφέρουν υγεία στην καρδιά μας, μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωσή μας και να πολεμήσουν την κόπωση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώσουμε τα ωμέγα-3: λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες), λιναρόσπορος και ξηροί καρποί. Αν και εδώ θα σας συμβουλέψουμε να λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες από την τροφή σας, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής υψηλής ποιότητας, τα οποία περιέχουν την ημερήσια δόση πρόσληψης των ωμέγα-3.

  1. Να τρώτε τακτικά

Χρόνια τώρα υφίσταται η γνωστή διαμάχη για τον αριθμό των ημερήσιων γευμάτων που πρέπει να ακολουθούμε. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα συχνά γεύματα (5 με 6 μικρά) κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κάνουν οι αθλητές, είναι η καλύτερη πρόταση. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε το ημερήσιο πρόγραμμα των τριών γευμάτων μέσα στη μέρα μας. Ασχέτως των προτιμήσεών μας, η καταπολέμηση της κόπωσης απαιτεί επαρκή επίπεδα βιταμινών, μεταλλικών και θρεπτικών στοιχείων στο σώμα μας.

Πρέπει να προσθέσουμε εδώ και τις τροφές ολικής αλέσεως, όπως και το πολύσπορο ψωμί, που μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Είναι καλή ιδέα να κρατάμε μέσα στη μέρα μικρά σνακ ολικής αλέσεως, σε περίπτωση που νιώσουμε ότι πλησιάζει και πάλι το αίσθημα κόπωσης.

  1. Γνωρίστε το βιολογικό σας ρολόι

Η κατανόηση των κιρκαδιανών μας ρυθμών, το «φυσικό 24ωρο ρολόι» του οργανισμού μας σίγουρα θα έχει θετική επίδραση στα ενεργειακά μας επίπεδα. Ορισμένοι άνθρωποι λατρεύουν το πρωί και είναι τότε που αποδίδουν καλύτερα, ενώ κάποιοι άλλοι είναι νυχτερινοί τύποι και τότε καταφέρνουν να είναι πιο παραγωγικοί. Πιθανώς μπορείτε να διακρίνετε σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκετε. Χρησιμοποιήστε αυτή τη γνώση ως πλεονέκτημα, προγραμματίζοντας ανάλογα τις πιο απαιτητικές σας δραστηριότητες και έτσι θα αποφύγετε την κόπωση λόγω λάθος timing.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ