Eγνατία Οδός: Το μεγαλύτερο τίμημα σε περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου – 1,5 δισ. άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ


Η παραχώρηση της Εγνατίας οδού ήταν ένα από τα πολύπλοκα ζητήματα που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου, το οποίο επί σειρά ετών λίμναζε

Στο 1,5 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το τίμημα για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών. Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε χθες δεσμευτική οικονομική προσφορά της ένωσης προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑΑ.Ε. – EGIS PROJECTS S.A., η οποία προβλέπει την καταβολή εφάπαξ τιμήματος 1.496.100.000 ευρώ.

Επιπλέον του πιο πάνω ποσού, το σύνολο των αναμενόμενων ετήσιων εσόδων που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου κατά τη διάρκεια της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 850 εκατ. ευρώ (7,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων διοδίων, ΣΕΑ κτλ) σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοοικονομικού μοντέλου του αναδόχου.

Ακόμη, οι επενδύσεις (υποχρεωτικές εργασίες) που ο ανάδοχος υποχρεούται να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €420 εκατ. Όλα τα πιο πάνω οδηγούν στο αποτέλεσμα ότι η συνολική αξία της παραχώρησης θα φθάσει στα 2,766 δις ευρώ. Αυτό συνιστά το μεγαλύτερο τίμημα που έχει προσφερθεί μέχρι στιγμής για περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραχώρηση της Εγνατίας οδού ήταν ένα από τα πολύπλοκα ζητήματα που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου, το οποίο επί σειρά ετών λίμναζε και απαίτησε συστηματική δράση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, για να βρεθεί λύση από το Υπουργείο Υποδομών& Μεταφορών, καθώς και τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του ταμείου συμμετοχών.

«Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον τρόπο που μπορούν και πρέπει να δράσουν Δημόσιο και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου και επενδύσεις να γίνουν και ανάπτυξη να επιτευχθεί. Καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα, με τη συνεπή δουλειά και συστηματική προσπάθεια των τελευταίων δύο ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του για το θέμα ο κ. Καραμανλής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ