Αμμουλιανή: Το πράσινο νησί που κάνει τη διαφορά με «όχημα» τη δύναμη του ήλιου


Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον όλων μας έχει στραφεί στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ξαφνικά όλοι μας αντιληφθήκαμε τη σημασία του να αναλαμβάνουμε καθημερινά δράση για την προστασία του πλανήτη μας, του να κάνουμε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας που μπορούν να εγγυηθούν ένα πιο πράσινο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές, του να «αγκαλιάζουμε» τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να κάνουμε πιο φυσικές επιλογές, σε καθημερινή βάση.

Αλήθεια όμως, στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πόσο εύκολο είναι τελικά να υιοθετήσουμε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής και να κάνουμε ξανά τη φύση μέρος της ζωής μας; Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, δεν χρειάζεται -ευτυχώς- να κοιτάξουμε πολύ μακριά. Αρκεί να «ταξιδέψουμε» μέχρι τη δική μας Αμμουλιανή, ένα καταπράσινο ελληνικό νησί στον κόλπο του Αγίου Όρους, το οποίο αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία θέτει τις βάσεις για την προστασία του πλανήτη μας.

Το ελληνικό νησί που δίνει το πράσινο παράδειγμα

Όσοι έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν την Αμμουλιανή, γνωρίζουν καλά πως ένα είναι το χρώμα που κυριαρχεί στο νησί: Το πράσινο. Πρόκειται για έναν τόπο κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση, ένα νησί με παραλίες με πράσινα νερά που θυμίζει κάτι από έναν μικρό επίγειο παράδεισο.

Τι είναι αυτό που κάνει, λοιπόν, την Αμμουλιανή να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο τώρα και την τοποθετεί κάτω από το «μικροσκόπιό» μας; Μα φυσικά, το γεγονός ότι βασικές εγκαταστάσεις του νησιού με ουσιαστικό ρόλο για την καθημερινότητα των κατοίκων του, όπως το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο και το κέντρο υγείας, λειτουργούν με 100% πράσινη ενέργεια και μάλιστα, με τη βοήθεια της Vodafone και δη, του πράσινου δικτύου της, το Vodafone Green Giga Network.

Τι είναι το Vodafone Green Giga Network και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται για το μεγαλύτερο πράσινο δίκτυο στην Ευρώπη, ένα δίκτυο το οποίο στην περίπτωση της Αμμουλιανής, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο και τη δίνει πίσω στην κοινωνία, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο μέλλον τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για όλους εμάς.

Ουσιαστικά, χάρη στο Vodafone Green Giga Network, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, διαθέτει πλέον το δικό του πράσινο δίκτυο. Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό όμως; Αξιοποιώντας τη δύναμη της φύσης μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ που παίρνουν ενέργεια από τον ήλιο, βασικές λειτουργίες του νησιού θα είναι σύντομα σε θέση να λειτουργούν με 100% ηλιακή ενέργεια. Αυτό θα συμβεί χάρη στα φωτοβολταἵκά πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στη στέγη του νηπιαγωγείου και τα οποία όχι μόνο θα παρέχουν πράσινη ενέργεια από τον ήλιο στο νηπιαγωγείο, αλλά θα κάνουν εφικτή και τη μεταφορά της τόσο στο δημοτικό, όσο και στο κέντρο υγείας της Αμμουλιανής.

Όταν η τεχνολογία λειτουργεί προς όφελος της φύσης

Η ιστορία της Αμμουλιανής και το πώς μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα από τη φύση για να δημιουργήσουμε ένα πιο πράσινο μέλλον -και συνεπώς, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας- είναι σίγουρα αρκετή για να μας εμπνεύσει και να μας αποδείξει ότι η τεχνολογία και τα ψηφιακά δίκτυα εν γένει, μπορούν να λειτουργήσουν με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στη νέα ταινία της Vodafone για το Vodafone Green Giga Network -η οποία παρεμπιπτόντως πραγματοποιήθηκε με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο zero waste γύρισμα στην Ελλάδα- για να κατανοήσει τη σημασία που είχε η πρωτοβουλία της Vodafone στην Αμμουλιανή και να αναλογιστεί τον αντίκτυπο που θα είχαν αντίστοιχες ενέργειες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Πάνω από όλα όμως, η ιστορία της Αμμουλιανής μας δείχνει το πώς κάποιες φορές, αρκεί να παρατηρήσουμε την ίδια τη φύση και τους μηχανισμούς της, για να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν και απειλούν τη ζωή μας, όπως εκείνο της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Αυτό ακριβώς κάνει τώρα το Vodafone Green Giga Network, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί πλέον ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντλώντας δηλαδή ενέργεια από τον ήλιο, το νερό και τον άνεμο, αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο και προστατεύει τον πλανήτη.

Να αναφέρουμε απλώς ότι από τον περασμένο Απρίλιο, η εταιρεία καλύπτει το 100% των αναγκών της στην Ελλάδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πλέον το ίδιο ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Vodafone τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου 2021, το σύνολο των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του Ομίλου -συμπεριλαμβανομένων των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, data center, σημείων λιανικής και γραφείων- τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές, με σκοπό τον μηδενισμό των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τη λειτουργία του έως το 2030 και διευρύνοντας τον στόχο σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας έως το 2040.

Το σίγουρο είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, η κλιματική αλλαγή δεν απειλεί μόνο τον πλανήτη μας, αλλά και την ίδια την ποιότητα της ζωής μας και δη, το μέλλον των παιδιών μας. Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα να αναλάβουμε δράση προκειμένου να προστατεύσουμε τη φύση και τα πολύτιμα αγαθά που μας προσφέρει. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η συμβολή όλων: Τόσο των εταιρειών, όσο και των καταναλωτών.

Αυτός είναι ο λόγος που η ιστορία της Αμμουλιανής -που με τη βοήθεια του Vodafone Green Giga Network γίνεται τώρα ένα πράσινο νησί, κυριολεκτικά και μεταφορικά- ξεχωρίζει στις μέρες μας, αποδεικνύοντάς μας το πώς η συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας μπορεί να κάνει τη διαφορά για το μέλλον μας και τον πλανήτη μας. Με λίγα λόγια, λοιπόν, ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα της Αμμουλιανής και ας αρχίσουμε να επιστρέφουμε και να ανταποδίδουμε τα αγαθά της φύσης πίσω στο περιβάλλον. Με «οχήματα» τα σύγχρονα ψηφιακά δίκτυα και τη δύναμη της τεχνολογίας, το σίγουρο είναι πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ