“Αφγανές Ονειροπόλες”: Τα κατάφερε να φύγει από τη χώρα η ρομποτική ομάδα των κοριτσιών από το Αφγανιστάν


“Αφγανές Ονειροπόλες”: Η ρομποτική ομάδα των κοριτσιών από το Αφγανιστάν, γνωστή και ως “Αφγανές Ονειροπόλες”, κατάφερε να φύγει από τη χώρα με τη βοήθεια μίας μητέρας 11 παιδιών. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις τελευταίες αρκετές ημέρες τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση στην χώρα είναι δραματική. Γονείς δίνουν τα μωρά τους σε Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες για να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο αύριο, άνθρωποι κρέμονται σε αεροπλάνα στη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, γυναίκες σταματούν τις δουλειές τους και κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους. Οι μνήμες από όταν οι Ταλιμπάν ήταν ξανά στην εξουσία είκοσι χρόνια πριν είναι ακόμα νωπές και όλοι τρέμουν για το χειρότερο. Ένας εφιάλτης δίχως τέλος.

 

Μία ηλιαχτίδα φωτός στη μαυρίλα των τελευταίων ημερών, η ιστορία των κοριτσιών της ρομποτικής ομάδας του Αφγανιστάν. Οι “Αφγανές Ονειροπόλες”, όπως λέγονται, είναι κορίτσια ηλικίας από 12 έως 18 ετών και παγκοσμίως γνωστά για τις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους στον τομέα της ρομποτικής. Το 2017 ταξίδεψαν μέχρι την Ουάσινγκτον για να  συμμετάσχουν σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής και εντυπωσίασαν τους πάντες, ενώ πολλές είναι και οι διακρίσεις τους σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Για τους Ταλιμπάν, οι γυναίκες δεν πρέπει να εργάζονται, δεν πρέπει να μορφώνονται, συνεπώς το μέλλον για τα αυτά τα κορίτσια στο Αφγανιστάν προβλέπεται δυσοίωνο. Οι “Αφγανές Ονειροπόλες” έκαναν αίτηση για άσυλο στην Αμερική και μόλις χθες κατάφεραν να φύγουν από την Καμπούλ για το Κατάρ.

Φύλακας-άγγελός τους, μία μητέρα 11 παιδιών από την Οκλαχόμα. Σε αυτήν, οι ‘”Αφγανές Ονειροπόλες” χρωστάνε την ελευθερία τους.

“Αυτά τα κορίτσια τα άφησαν όλα πίσω για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να είναι ελεύθερα και να μπορούν να μορφωθούν” αναφέρει στο Insider η Allyson. “Τώρα είναι ασφαλή, καλά και χαρούμενα”.

Η 60χρονη Allyson Reneau, συνάντησε για πρώτη φορά τα νεαρά κορίτσια τον Μάιο του 2019 στην Ουάσινγκτον. Από όταν γνωρίστηκαν κράτησαν επαφή και μιλούσαν ανά τακτά διαστήματα.

“Έχω εννέα κόρες και όταν τις γνώρισα δημιουργήθηκε μία αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ μας” αναφέρει η Allyson. Μιλούσαν κυρίως με γραπτά μηνύματα και για εβδομάδες της περιέγραφαν την κατάσταση που επικρατούσε στο Αφγανιστάν. Την μέρα που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, η 60χρονη ήξερε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

“Ένιωσα ότι διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο και δεν το άντεχα. Ήξερα ότι έπρεπε να κάνω κάτι”.

Για μέρες, η Allyson προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο για να φύγουν τα κορίτσια από το Αφγανιστάν. Όταν κάθε τηλεφώνημα που έκανε κατέληγε άκαρπο, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και ταξίδεψε η ίδια στο Κατάρ. Εκεί επικοινώνησε με έναν γνωστό της που δούλευε στην Πρεσβεία και με τη βοήθειά του, κατάφεραν να κάνουν ό,τι ήταν απαραίτητο για να ταξιδέψουν άμεσα τα κορίτσια από την Καμπούλ στην Ντόχα.

Οι Αφγανές Ονειροπόλες τα κατάφεραν.

“Έλαβα ένα μήνυμα από μία από τις κοπέλες που απλώς έγραφε “Τα καταφέραμε”. Όλα όσα ένιωθα για δύο εβδομάδες από το τρέξιμο και τα εμπόδια που έβρισκα μπροστά μου, βγήκαν στην επιφάνεια”.

Τα κορίτσια ακόμα δεν ξέρουν πού θα πάνε μετά την Ντόχα, όπως δήλωσε όμως η Αllyson σε συνέντευξή της, έχουν ήδη προτάσεις για υποτροφίες σε πολλά κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ