Γενικευμένη διαταραχή άγχους: O διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει [vid]


Ο διαλογισμός, με τους απλούστερους όρους, αναφέρεται στην εμπειρία της παρουσίας στη στιγμή. Όταν εξασκείται συχνά, ο διαλογισμός σας επιτρέπει να επιβραδύνετε και να παρατηρείτε τον κόσμο χωρίς κρίση.

Εάν ζείτε με γενικευμένη διαταραχή άγχους, ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των ανησυχητικών σκέψεων και να προκαλέσει ένα αίσθημα ισορροπίας, ηρεμίας και εστίασης.

  • Τι είναι ο Διαλογισμός;

Πολλές μέθοδοι διαλογισμού έχουν ρίζες στη βουδιστική φιλοσοφία. Ο υπερβατικός διαλογισμός για παράδειγμα είναι μια μορφή διαλογισμού που έχει στόχο να σας βοηθήσει να εισέλθετε σε μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης ή σε μια κατάσταση ξεκούρασης χρησιμοποιώντας ένα απλό μάντρα.

Επειδή ο διαλογισμός βοηθά στη μείωση του άγχους και της κόπωσης, η χρησιμότητά του για άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή – που πάσχουν από χρόνιο άγχος και συχνά αϋπνία – είναι εύκολο να κατανοηθεί.

  • Mindfulness

Οι έννοιες του διαλογισμού και της συνειδητότητας είναι πολύ παρόμοιες. Ενώ ο διαλογισμός τυπικά περιλαμβάνει την προσπάθεια να εισέλθετε σε μια διαφορετική κατάσταση συνείδησης, η ευαισθητοποίηση σημαίνει συνειδητοποίηση της παρούσας στιγμής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να σκεφτείτε τη συνειδητότητα ως ένα βήμα στην πορεία προς τον διαλογισμό. Και οι δύο αυτές πρακτικές μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του άγχους επειδή σας επιτρέπουν να μειώσετε την ανησυχία και να έχετε επίγνωση χωρίς να προσκολλάστε στα συναισθήματα που προκύπτουν.

  • Διαλογισμός βασισμένος στην ενσυνειδητότητα

Ο διαλογισμός που χρησιμοποιείται στη θεραπεία των διαταραχών άγχους λαμβάνει συνήθως τη μορφή διαλογισμού που βασίζεται στην συνειδητότητα. Η βασική προϋπόθεση της προσέγγισης μείωσης του άγχους που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα είναι να μάθετε να απομακρύνεστε από αγχωτικές σκέψεις. Αυτό επιτυγχάνεται με την εξάσκηση της ευαισθητοποίησης, τον εντοπισμό της έντασης στο σώμα, την κατανόηση των προτύπων σκέψης σας και την εκμάθηση σταδιακά του πώς να αντιμετωπίζετε, παρατηρώντας, τα δύσφορα συναισθήματα.

Ακολλουθεί σχεετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ