Σεξουαλική Υγεία: Οι συχνότερες ερωτικές δυσλειτουργίες στους μεγαλύτερους ενήλικες και ορισμένα αίτια τους


Κοινά σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες: Πολλά από τα θέματα που μπορούν να οδηγήσουν σε σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες είναι θεραπεύσιμα. Τα κοινά προβλήματα περιλαμβάνουν:

  • Κολπική ξηρότητα: Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αντιμετώπισή της, συμπεριλαμβανομένων λιπαντικών και ενυδατικών προϊόντων, τοπικών και στοματικών ορμονικών θεραπειών και μη ορμονικών λύσεων. Υπάρχουν επίσης φυτικά συμπληρώματα που μπορεί να έχουν οιστρογονικές επιδράσεις στους κολπικούς ιστούς, αλλά αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε γυναίκες που είχαν ή κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού. Η κολπική ξηρότητα τείνει επίσης να βελτιώνεται με συχνότερη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους: Οι εξασθενημένοι πυελικοί μύες μπορούν να οδηγήσουν σε ακράτεια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να κάνει το σεξ άβολο. Μεταξύ 24% και 66% των γυναικών με ακράτεια ούρων παρουσιάζουν ακράτεια κατά τη διάρκεια του σεξ. Η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία. Για όσες έχουν πρόπτωση μήτρας, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή.

 

  • Στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες: Για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, είναι σημαντικό πρώτα να κάνουν μια ακριβή διάγνωση, καθώς μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αιτίες. Οι θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν φάρμακα, ορμονική θεραπεία, εμφυτεύματα κα. Υπάρχουν επίσης απλά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην ήπια στυτική δυσλειτουργία, όπως το να είναι ο/η σύντροφος από πάνω.
  • Προβλήματα με την επιθυμία: Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών που θα μπορούσαν να μειώσουν τη λίμπιντο. Oι αλλαγές στη ζωή, όπως η συνταξιοδότηση και οι φόβοι για το μέλλον είναι συνηθισμένοι παράγοντες ανησυχίας. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά την επιθυμία. Οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος, την αύξηση βάρους και άλλες αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο. Ιατρικές καταστάσεις (όπως ο υποθυρεοειδισμός) μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έλλειψη επιθυμίας.
  • Ανησυχίες για καρδιακές παθήσεις: Αν και σπάνια είναι θέμα συζήτησης, δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να ανησυχούν ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Άλλωστε, είναι μια μορφή άσκησης που περιγράφεται (από καρδιολόγους) ως ισοδύναμη με το ανέβασμα σκαλοπατιών. Ρωτήστε τον εαυτό σας με ειλικρίνεια αν αυτό σας απασχολεί και αν η απάντηση είναι θετική, επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ