Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ: Στο 68% η πληρότητα στις ΜΕΘ – Οι περιοχές που απειλούνται με lockdown


Η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται  με την πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας να αγγίζει το 68%

Η μετάλλαξη «Δέλτα» σε συνδυασμό με τους εκδρομείς που επιστρέφουν κατά χιλιάδες καθημερινά στην Αττική δημιουργούν ένα εκρητικό… κοκτέιλ που αυξάνει μέρα με τη μέρα την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που φαίνεται και από την επιβαρυμένη εικόνα αρκετών ακόμα περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Μιλώντας -νωρίτερα σήμερα- στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ανέφερε ότι η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ COVID πανελλαδικά ανέρχεται σε 68%. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την Κρήτη, όπου το 79,2% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, με την πληρότητα να φτάνει το 67% στην Αττική και το 71% στη Θεσσαλονίκη.

Στην ίδια εκπομπή μιλώντας ειδικά για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. Επίσης, χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται -σε περίοδο καλοκαιριού- το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Την Παρασκευή (27/8) ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.076 νέα κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Οι συνάνθρωποι μας που κατέληξαν από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο φτάνουν τους 22. Υπενθυμίζεται ότι οι διασωληνωμένοι πανελλαδικά ανέρχονται σε 337, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, με τον αριθμό τους να σημειώνει διαρκή άνοδο.

Ποιες περιοχές απειλούνται με μίνι lockdown

Τη στιγμή που η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έχει ανάψει για τα καλά, το ενδεχόμενο ενός μίνι lockdown στις «κόκκινες» περιοχές βρίσκεται ξανά στο τραπέζι.

Η Αχαΐα, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 140 νέα κρούσματα. Την ίδια ημέρα στην Ηλεία ανιχνεύτηκαν 97 μολύνσεις, 70 σε Κοζάνη και Εύβοια, 67 στον Έβρο, 66 στην Καβάλα, 65 στη Λάρισα και 60 στην Αιτωλοακαρνανία. Ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένα νησιά. Ο λόγος για τη Ρόδο που χθες κατέγραψε 77 κρούσματα, τη Χίο με 32 μολύνσεις, την Κάλυμνο με 21, τη Νάξο με 19 και την Ικαρία με 11.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση δύο self test σε όσους ανεμβολίαστους επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τα εργαλεία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διατίθενται σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού) και σε μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ