Προς αξιοποίηση 520 ακίνητα του ΕΦΚΑ


Σε αγώνα δρόμου για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ έχουν αποδυθεί το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Συνολικά, το Ταμείο έχει στην ιδιοκτησία του 520 πλήρη κτίρια, οικόπεδα και αγροτεμάχια, ήτοι 239 πλήρη κτίρια, 169 γραφεία ή διαμερίσματα, 71 οικόπεδα και 49 αγροτεμάχια.

Στον Νομό Αττικής τα πλήρη κτίρια είναι 140, τα 91 βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων. Μόνο για τον Νομό Αττικής, η αντικειμενική τους αξία είναι 738 εκατ. ευρώ, ενώ τα ακίνητα στον Δήμο Αθηναίων είναι αξίας 489 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων δρομολογείται διαδικασία εκτίμησης με διεθνώς αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα αρχικά για τρία εμβληματικά κτίρια ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ στο κέντρο των Αθηνών, στην Πανεπιστημίου, στη Σωκράτους και στη Σατωβριάνδου.

Επίσης, το έως πρότινος εγκαταλελειμμένο «Esperia» στη Σταδίου γίνεται σύγχρονο ξενοδοχείο 5 αστέρων. Το κτίριο της Ιουλιανού παραχωρήθηκε στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με αντάλλαγμα την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης. Το εμβληματικό ερειπωμένο κτίριο επί της οδού Πατησίων, γνωστό και ως σπίτι της Μαρίας Κάλλας, δόθηκε έναντι ανταλλάγματος στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης – Μαρία Κάλλας» για τη στέγαση της υπό ίδρυση σχολής.

Παράλληλα, προχωράει η εκτίμηση ακινήτου επί της οδού Σωκράτους για τη στέγαση του υπουργείου Τουρισμού, η εκμίσθωση διατηρητέου κτιρίου στην οδό Σταδίου – συγκεκριμένα ήταν το παλιό κτίριο ΕΤΕ – για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο και η εκμίσθωση δύο άλλων κτιρίων για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες επί της οδού Βουκουρεστίου και Διδότου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα Νέα θα γίνει παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος επί των οδών Αχαρνών και Λιοσίων στον Δήμο Αθηναίων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για ακίνητο στη Ζαλοκώστα για γραφεία και άλλα.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το εμβληματικό κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου 46, Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου 3. Πρόκειται για το κτίριο που φιλοξένησε τον κινηματογράφο «ΙΝΤΕΑΛ» και το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ερρίκο Σλήμαν. Εχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και παλαιότερα είχαν στεγαστεί σε αυτό το Ωδείο Αθηνών και η πρεσβεία της Αυστρίας. Μένει να γίνει η επιλογή εάν θα μετατραπεί σε κτίριο για γραφεία ή σε ξενοδοχείο. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα της μεικτής χρήσης.

Ενα δεύτερο κτίριο που μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο, είναι εκείνο που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά, στην Ομόνοια, επί των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Ουσιαστικά είναι ένα κτίριο που «βλέπει» την οδό Πειραιώς και είχε αξιοποιηθεί παλαιότερα από το Ταμείο Νομικών. Επίσης έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Πολύ κοντά σε αυτό το κτίριο υπάρχει και ένα οικόπεδο, επίσης αναξιοποίητο! Βρίσκεται στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη και Σατωβριάνδου πίσω από το γνωστό κατάστημα Hondos στην Ομόνοια. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ξενοδοχείο ή σε πολυώροφο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ