Μαρία Θεοδωρίδου: 1 στα 5 κρούσματα αφορά παιδί-Οι λόγοι του εμβολιασμού στην παιδική ηλίκια


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (30/08) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση αλλά και την ψυχική υγεία των νέων και των παιδιών. Όπως είπε η διαφορά με πέρυσι έχει να κάνει με τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή που έφερε η μετάλλαξη δέλτα, αλλά και το γεγονός ότο φέτος έχουμε ως όπλα μας απέναντι στον ιό τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές είπε η καθηγήτρια, το Μάιο του 21 τα παιδικά κρούσματα ήταν στο 7,5 % των συνολικών διαγνώσεων. Ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους έχουν φτάσει το 20%. Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε, ότι 1 στα 5 κρούσματα αφορά παιδί και μάλιστα με κλειστά σχολεία.

Ενδεικτικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε το παράδειγμα της Σκωτίας όπου από τις 15 Αυγούστου τα κρούσματα μεταξύ παιδιών ξεπέρασαν το 30%.

Εάν και κατά κανόνα, η νόσηση στα παιδιά, υπενθύμισε, πως είναι ήπια, παραμένει σημαντικό να εμβολιαστούν οι έφηβοι και τα παιδιά 12-17 ετών. Τούτο για τους ακόλοθους λόγους:

  • Για προστασία του ίδιου του παιδιού (σωματική και ψυχική υγεία)
  • Τη θωράκισή του όταν επιστρέψει στο σχολείο και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες
  • Τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα με μεγάλο κίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες και μέλη της οικογένειας
  • Επιπλέον, όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες των ιών για μεταλλάξεις.

 

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια ξεκαθάρισε ότι τα mRNA εμβόλια είναι ασφαλή με σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

‘Οπως είπε, τα lockdown – βάσει μελετών – είχαν αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με τα δεδομένα μιας μετανάλυσης το 25% των νεαρών ατόμων ανέπτυξαν συμπτώματα κατάθλιψης και το 20% άγχους κατά τη διάρκεια των lockdowns.

Τα ποσοστά αυτά είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι, επιτόνησε η κα Θεοωρίδου.

Αναφορικά με την τρίτη ή αναμνηστική δόση

  • Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού εξαρτάται από την ηλικία και το ιστορικό έκθεσης του ατόμου στον ιό, διευκρίνισε.
  • Άτομα άνω των 60 και άτομα σε ανοσοκαταστολή είναι ανάγκη να κάνουν την αναμνηστική δόση.
  • Αναμένεται η έγκριση του ΕΜΑ για την τρίτη δόση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ