Σεξ: Το συχνότερο σεξ μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή να ζήσουν περισσότερο [vid]


Η έρευνα δείχνει ότι η οικειότητα είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάρρωσης μετά από καρδιακή προσβολή. Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή μπορεί να φοβούνται ότι η σεξουαλική επαφή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα άλλο επεισόδιο. Μια μελέτη υποδηλώνει, ωστόσο, ότι το σεξ μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει την καρδιά.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2019 στο The American Journal of Medicine έδειξε ότι οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή που έκαναν σεξ περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα είχαν 27 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης 22 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου σεξ. Η πιθανότητα θανάτου ήταν 12 τοις εκατό λιγότερη για εκείνους που είχαν σεξουαλική επαφή μία φορά την εβδομάδα και 8 τοις εκατό μικρότερη για εκείνους που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν σχέσεις περιστασιακά.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν ότι το σεξ μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με το  Johns Hopkins Medicine.

«Στο παρελθόν, οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν τη βραχυπρόθεσμη σχέση μεταξύ συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας και θανάτου σε καρδιοπαθείς», λέει ο Shlomit Brandis Kepler, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στη σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. «Η μελέτη μας εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στο θάνατο σε ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή και παρατήρησε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της αναφερόμενης συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας και της θνητότας».

Πάνω από 22 χρόνια, ο Κέπλερ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 1.120 άτομα ηλικίας 65 ετών και κάτω (ο μέσος όρος ηλικίας στην αρχή της μελέτης ήταν 53) που είχαν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή. Οι συμμετέχοντες, όλοι από το Ισραήλ, ανέφεραν τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας όταν νοσηλεύτηκαν για το πρώτο καρδιακό επεισόδιο και στη συνέχεια μετά από πέντε χρόνια και ξανά μετά από 10 έως 13 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι όσοι κάνουν σεξ συχνότερα ήταν νεότεροι. Η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας μειώθηκε με την ηλικία.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ