Άγχος: Κατανοώντας πώς το άγχος επηρεάζει φυσιολογικά το σώμα [vid]


Το άγχος μπορεί να οριστεί ως αυτόματη φυσική αντίδραση σε κάθε ερέθισμα που απαιτεί να προσαρμοστείτε ή να αλλάξετε. Κάθε πραγματική ή αντιληπτή απειλή για το σώμα σας πυροδοτεί μια σειρά από ορμόνες του στρες που παράγουν φυσιολογικές αλλαγές. Όλοι γνωρίζουμε τις αισθήσεις: η καρδιά σας χτυπά, οι μύες σας τεντώνονται, η αναπνοή επιταχύνεται και εμφανίζεται ιδρώτας. Αυτό είναι γνωστό ως απόκριση στο στρες.

Η απόκριση στο στρες ξεκινά με ένα σήμα από το τμήμα του εγκεφάλου σας γνωστό ως υποθάλαμος. Ο υποθάλαμος ενώνει την υπόφυση και τα επινεφρίδια για να σχηματίσει μια τριάδα γνωστή ως άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA), η οποία διέπει μια πληθώρα ορμονικών δραστηριοτήτων στο σώμα και μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη.

Όταν εμφανίζεται μια σωματική ή συναισθηματική απειλή, ο υποθάλαμος εκκρίνει ορμόνη κορτικοτροπίνης (CRH), η οποία διεγείρει το σώμα σας. Οι ορμόνες είναι πολύπλοκες χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα σε όργανα ή ομάδες κυττάρων σε όλο το σώμα και προκαλούν ορισμένες αντιδράσεις. Το CRH ακολουθεί μια πορεία προς την υπόφυση, όπου διεγείρει την έκκριση της αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH). Όταν το ACTH φτάσει στα επινεφρίδια σας, προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης.

Η αύξηση της κορτιζόλης προετοιμάζει το σώμα σας να πολεμήσει ή να φύγει. Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα – έως και πέντε φορές πιο γρήγορα από το κανονικό – και η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται. Η αναπνοή σας επιταχύνεται καθώς το σώμα σας παίρνει επιπλέον οξυγόνο. Οι οξυμένες αισθήσεις, όπως η όραση και η ακοή, σας κάνουν πιο προσεκτικούς.

Η CRH θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των σκέψεων και των συμπεριφορών σας, των συναισθηματικών αντιδράσεων και των ακούσιων αντιδράσεων. Δουλεύοντας σε μια ποικιλία νευρικών οδών, επηρεάζει τη συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών σε όλο τον εγκέφαλο. Επομένως, οι διαταραχές στα ορμονικά συστήματα μπορεί να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές και αντίστροφα.

Κανονικά, ένας βρόχος ανατροφοδότησης επιτρέπει στο σώμα να απενεργοποιήσει τις άμυνες “μάχης ή φυγής” όταν η απειλή περάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αυτό δε γίνεται και τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται πολύ συχνά ή απλά παραμένουν υψηλά. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καταστολή του ανοσοποιητικού, το άσθμα και πιθανώς η κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν κατάθλιψη ή έχουν δυσθυμία έχουν συνήθως αυξημένα επίπεδα CRH.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ