Honda S2000 vs Civic Type R: Ποιος είναι το «αφεντικό»; (vid)


Έχουμε δει -και κάτα πάσα βεβαιότητα, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε- πολλά video που απεικονίζουν το Honda Civic Type R να ανταλλάσσει «φιλοφρονήσεις» με πάσης φύσεως γρήγορο ανταγωνισμό. Η συνήθης κατάληξη θέλει το «Τάπερ» να βγαίνει νικητής, στις περισσότερες των περιπτώσεων εύκολα κιόλας. Τι γίνεται όμως όταν τα πυρά είναι φίλια;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτοκίνητο σαν το S2000 δεν ξανάδαμε, έπειτα από το τέλος της παραγωγής του το 2004. Ο συνδυασμός της αιχμηρής εμφάνισης και της ακόμα πιο αιχμηρής συμπεριφοράς, ο μανιασμένος F20C των 240 ίππων, το ασύλληπτα ακριβές ζύγισμα του πλαισίου, η άψογη κατανομή βάρους, όλα συνηγόρησαν υπέρ της δημιουργίας ενός αυτοκινητικού θρύλου. Τι λένε όλα τα παραπάνω στον κυρίαρχο των σημερινών και πιο ικανών από ποτέ hot hatches;

Πάρα πολλά, όπως θα δούμε και στο video. Το Civic Type R έχει την πρόοδο της τεχνολογίας στο πλευρό του, με την μορφή των 320 ίππων από τον 2λιτρο VTEC Turbo, των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ και της εξέλιξης του αεροδυναμικού πακέτου στην ανάλογη σήραγγα. Φυσικά κατέχει και τον τίτλο του ταχύτερου μπροστοκίνητου παραγωγής στην πίστα του Nurburgring, αλλά και αρκετές ακόμα πίστες, οπότε έχει καταθέσει πολλάκις τα διαπιστευτήριά του. Το ίδιο έχει κάνει και το S2K, όμως.

O «παλιός» χαίρει της συμμαχίας της ίδιας της Φυσικής, έχοντας χαμηλότερο βάρος σχεδόν κατά 300 κιλά, τοποθετημένο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο οδόστρωμα και στο κέντρο μάζας, καθιστώντας το εκτός από ακαριαίο στις αντιδράσεις του και ασυναγώνιστα ευέλικτο και ρυθμίσιμο. Το συγκεκριμένο είναι ένα ΑΡ1 πρώτης γενιάς, αλλά με τον κινητήρα των 2.2 λίτρων και το 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο του μεταγενέστερου ΑΡ2, που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. Οι πολλαπλές εισαγωγής κι εξαγωγής είναι νέες, όπως και η ανάρτηση με coil-overs Eibach R2, ενώ δεν λείπουν οι αεροδυναμικές προσθήκες εμπρός-πίσω (διακρίνουμε το splitter μπροστά και την τεράστια πίσω πτέρυγα). Με δυο λόγια, απέχει από το να χαρακτηριστεί εργοστασιακό δείγμα.

Το ίδιο ισχύει και για τον 5θυρο αντίπαλο. Το Type R έχει χαμηλωμένη ανάρτηση και πατάει σε 19άρηδες τροχούς με λάστιχα Continental Extreme Contact Sport (τα ίδια έχουν τοποθετηθεί και στο ιαπωνικό roadster, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισονομία), ενώ ο κινητήρας του έχει downpipe 76 mm και νέο σύστημα εξάτμισης, αλλά και διαφορετική εισαγωγή. Οι αναβαθμίσεις έχουν στείλει την ιπποδύναμη κοντά στα 340 άλογα, με το αντίστοιχο νούμερο του S2000 να σταματάει σχεδόν 100 ίππους κάτω (260). Μην βιαστείτε να προδικάσετε τον νικητή, όμως.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ