Παιδιά Κίνα: Το Πεκίνο επαναπροσδιορίζει το εκπαιδευτικό σύστημα


Παιδιά Κίνα: Η Κίνα απαγορεύει τις εξετάσεις για παιδιά ηλικίας έξι ετών καθώς το Πεκίνο επαναπροσδιορίζει το εκπαιδευτικό σύστημα. Το σύστημα προσανατολισμένο στις εξετάσεις της Κίνας κορυφώνεται με την φοβερή εισαγωγική εξέταση πανεπιστημίου σε ηλικία 18 ετών γνωστή ως gaokao.Το Πεκίνο απαγόρευσε τη γραπτή εξέταση για παιδιά ηλικίας έξι και επτά ετών, στο πλαίσιο των σαρωτικών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ανακούφιση των πιέσεων σε μαθητές και γονείς στο υπερανταγωνιστικό σχολικό σύστημα της Κίνας. Το σύστημα προσανατολισμένο στις εξετάσεις της Κίνας απαιτούσε από τους μαθητές να δίνουν εξετάσεις από την πρώτη τάξη και μετά, με αποκορύφωμα την φοβερή εισαγωγική εξέταση στην ηλικία των 18 ετών, γνωστή ως gaokao, όπου μια βαθμολογία μπορεί να καθορίσει την τροχιά της ζωής ενός παιδιού.

“Υπερβολικά συχνές εξετάσεις … που προκαλούν υπερφορτώσεις και πιέσεις των μαθητών”, έχουν αποκοπεί από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Το υπουργείο ανέφερε ότι η πίεση στους μαθητές από νεαρή ηλικία «βλάπτει την ψυχική και σωματική τους υγεία». Οι κανονισμοί περιορίζουν επίσης  τις εξετάσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε μία περίοδο, με ενδιάμεσες και ψευδείς εξετάσεις να επιτρέπονται στο γυμνάσιο.

Τα μέτρα εντάσσονται σε ευρύτερες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης της Κίνας, οι οποίες περιλαμβάνουν καταστολή των σχολείων με κακή κατάσταση – που θεωρούνται από τους γονείς ως ένας τρόπος για να διογκώσουν την εκπαιδευτική περιουσία των παιδιών τους.

Στα τέλη Ιουλίου, η Κίνα διέταξε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες φροντιστηρίου να γίνουν μη κερδοσκοπικές και απαγόρευσε στα πρακτορεία φροντιστηρίων να παραδίδουν μαθήματα σε βασικά θέματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ουσιαστικά ακρωτηριάζοντας έναν τομέα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η ανισότητα στην εκπαίδευση της Κίνας, όπου ορισμένοι γονείς της μεσαίας τάξης αποδίδουν πρόθυμα 100.000 γιουάν (15.400 δολάρια) ή περισσότερο ετησίως σε ιδιωτικά φροντιστήρια για να πάνε τα παιδιά τους σε κορυφαία σχολεία.

Πολλοί επίσης αποκτούν ακίνητα κοντά σε σχολεία, αυξάνοντας τις τιμές των κατοικιών.

«Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να έχει τόσο ισχυρή κουλτούρα διδασκαλίας (όπως η Κίνα)», δήλωσε η Claudia Wang, συνεργάτης και επικεφαλής της εκπαίδευσης για την Ασία στην εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman με έδρα τη Σαγκάη.

Καθώς η αύξηση του πληθυσμού είναι η πιο αργή εδώ και δεκαετίες, οι κινεζικές αρχές άρουν το όριο γέννησης δύο παιδιών νωρίτερα φέτος και επιθυμούν να αυξήσουν τα κίνητρα για τους γονείς να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Οι αρχές του Πεκίνου την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εναλλάσσουν τα σχολεία κάθε έξι χρόνια, για να αποτρέψουν τη συγκέντρωση κορυφαίων ταλέντων σε ορισμένα σχολεία.

Τα στελέχη της εκπαίδευσης επανέλαβαν τη Δευτέρα την απαγόρευση στα σχολεία να δημιουργούν μαθήματα «προτεραιότητας» για χαρισματικούς μαθητές.

Το Υπουργείο Παιδείας απαγόρευσε επίσης τις γραπτές εργασίες για μαθητές πρώτης και δεύτερης τάξης νωρίτερα φέτος και περιόρισε τις εργασίες για μαθητές γυμνασίου σε 1,5 ώρες το βράδυ.

Ωστόσο, πολλοί Κινέζοι γονείς εξακολουθούν να θεωρούν την εκπαίδευση ως ένα δρόμο προς την κοινωνική κινητικότητα. Η εισαγωγική εξέταση πανεπιστημίου gaokao είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους οι φτωχοί αγροτικοί φοιτητές μπορούν να έχουν καλύτερη εκπαιδευτική ευκαιρία και προοπτικές εργασίας σε κορυφαία πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ