Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία


Η έκθεση επικαλούμενη τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,3% εφέτος και κατά 6% το 2022

Δύο μεγάλες προκλήσεις καταγράφει για την ελληνική οικονομία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία καταρτίστηκε ενόψει της αυριανής συζήτησης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση έχει να κάνει με τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και ειδικά του χρέους.

Ειδικά για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης και την αύξησή του η έκθεση αναφέρει πως οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Στο κόστος των μέτρων στήριξης που είχαν στόχο να μετριαστεί το κοινωνικό και το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και στον αντίκτυπο που είχε η ίδια η πανδημία στα κρατικά έσοδα. Το 2022 εκτιμάται πως λόγω της ανάκαμψης και της απόσυρσης των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων, το έλλειμμα θα περιορισθεί, το ίδιο και το χρέος.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση έχει να κάνει με την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες η έκθεση αναφέρει πως είναι μεν κεφαλαιακά θωρακισμένες, αλλά εξακολουθούν να ταλανίζονται από το μεγάλο πρόβλημα τον μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικά για τις τράπεζες τονίζεται πως τα χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας τους ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για την κεφαλαιακή τους θέση στο μέλλον, οδηγώντας ενδεχομένως σε περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού μεριδίου των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων στο κεφάλαιο των τραπεζών.

Η έκθεση επικαλούμενη τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,3% εφέτος και κατά 6% το 2022, και εκτιμά πως ο τουρισμός ήταν ο κύριος μοχλός στήριξης το προηγούμενο διάστημα.

Η έκθεση εκτιμά πως οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης θα είναι «η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης ιδίως το δεύτερο εξάμηνο του 2021».

Τέλος, περιλαμβάνει αποτίμηση της Κομισιόν για το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που οδηγεί (αν αξιοποιηθούν πλήρως οι πόροι) σε επιπλέον ανάπτυξη μεταξύ 2,1 και 3,3% έως το 2026 αλλά και σε έως 62.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ