Αθλητισμός: Η γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία και πρόληψη για την κατάθλιψη [vid]

Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που μια προσέγγιση «για όλους» είναι απίθανο να είναι πλήρως αποτελεσματική για ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά πρέπει να σταθμίζουν τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών με τις καλά αναφερόμενες παρενέργειές τους.

Στο πλαίσιο των φαρμακευτικών και άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα στη διαχείριση των συμπτωμάτων-και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο αυτοβοήθειας που αποτρέπει την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Τα άτομα με κατάθλιψη εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία σχετίζεται με τις αλλαγές του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο, τον προμετωπιαίο φλοιό και την αμυγδαλή. Ενώ ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός (που εμπλέκονται στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στη δημιουργία μνήμης και στη λήψη αποφάσεων) φαίνεται να χάνουν όγκο, η αμυγδαλή (υπεύθυνη για την απόκριση του φόβου και του στρες) διευρύνεται και ενεργοποιείται. Τα άτομα με κατάθλιψη εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα κορτιζόλης.

Μελέτες έχουν καταδείξει μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης σε όσους κάνουν γιόγκα. Θεωρείται ότι οι ασκήσεις αναπνοής που αποτελούν βασικό μέρος της γιόγκα προκαλούν τη χαλάρωση του σώματος και ο διαλογισμός προσοχής (μια άλλη πτυχή της γιόγκα) σχετίζεται επίσης με τη μείωση της κορτιζόλης καθώς και τη μείωση του μεγέθους της αμυγδαλής. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης αμέσως μετά από ένα μάθημα γιόγκα-πράγμα που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα δεν περιορίζεται στη μακροχρόνια πρακτική.

Η κατάθλιψη φαίνεται επίσης ότι συνδέεται με μειωμένα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών GABA. Μια παρέμβαση γιόγκα διάρκειας 12 εβδομάδων διαπίστωσε μεγαλύτερες βελτιώσεις στη διάθεση από την άσκηση βάδισης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της γιόγκα είναι ότι προσφέρει μια μορφή άσκησης σε άτομα που ζουν με ή είναι επιρρεπή σε κατάθλιψη. Η αποτελεσματικότητα της άσκησης για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης έχει τεκμηριωθεί και δεδομένου ότι η κατάθλιψη είναι γνωστό ότι εξαντλεί τα κίνητρα, η γιόγκα μπορεί να προσφέρει έναν ήπιο και ευχάριστο τρόπο για να ξεκινήσετε την άσκηση.

Όταν κάποιος υποφέρει από ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να δυσκολευτεί ακόμη και να αφήσει το κρεβάτι του, να πλυθεί ή να φάει, οπότε δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένει κανείς να παρακολουθήσει ένα μάθημα γιόγκα. Είναι επομένως σημαντικό να προτείνουμε μια παρέμβαση γιόγκα την κατάλληλη στιγμή, όπου η πρακτική θα βοηθήσει στην ανάρρωση και θα βοηθήσει στην πρόληψη μιας μεγάλης αναζωπύρωσης των συμπτωμάτων.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here