Συγκλονίζει πρώην αθλήτρια: «Είχαμε πολλά όνειρα στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ήταν ο εφιάλτης μας»


Αφγανιστάν: Η Φανούς Μπασίρ συγκλονίζει με όσα λέει για τη χώρα της κι υπογραμμίζει ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν «δεν υπάρχει μέλλον για γυναίκες σαν εμένα εδώ»

Η πρώην παίκτρια της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν έφυγε από τη χώρα της και πλέον βρίσκεται σε ένα κέντρο υποδοχής για πρόσφυγες στη Γαλλία.

«Είχαμε πολλά όνειρα για τη χώρα μας, για το μέλλον μας, για το μέλλον των γυναικών του Αφγανιστάν», τόνισε η ίδια και συνέχισε: «Αυτός ήταν ο εφιάλτης μας, ότι οι Ταλιμπάν θα έρχονταν και θα καταλάμβαναν ολόκληρο το Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει μέλλον για τις γυναίκες… για την ώρα»

Η Μπασίρ ασχολείται με το ποδόσφαιρο κι από το 2010 εντάχθηκε στις «μικρές» Εθνικές της χώρας. Έκανε προπονήσεις μέσα σε ένα ρημαγμένο στάδιο και ξεκίνησε να συμμετέχει σε τουρνουά στο εξωτερικό. Φωτογραφίες από τις ημέρες εκείνες την εμφανίζουν με τη στολή ποδοσφαίρου, το κεφάλι της συχνά ακάλυπτο, χαμογελαστή και αγκαλιά με τις συμπαίκτριές της. Τώρα με την επάνοδο των Ταλιμπάν, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου καταργήθηκε.

Την προηγούμενη φορά που ήταν στην εξουσία, απαγορευόταν στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αθλήματα και να εργάζονται εκτός του σπιτιού τους και όταν εμφανίζονταν δημοσίως έπρεπε να είναι καλυμμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Η Μπασίρ, η οποία είναι σήμερα 25 ετών, σταμάτησε εδώ και αρκετά χρόνια να παίζει με την εθνική ομάδα, και έκτοτε είχε ενασχόληση με ένα όμιλο γυναικείου ποδοσφαίρου. Επίσης, ασκούσε το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού.

Όπως λέει η ίδια, όταν οι Ταλιμπάν έλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, δεν έβγαινε από το σπίτι της επί ημέρες και όταν τελικά βγήκε φόρεσε μπούρκα. Πέραν του γυναικείου ποδοσφαίρου με το οποίο δεν θα μπορεί πλέον να ασχοληθεί, η νεαρή Αφγανή λέει ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί και από τη δουλειά της.

Κάποιοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν προσπαθήσει να εμφανίσουν το κίνημα διατεθειμένο να επιτρέψει τώρα περισσότερες ελευθερίες στις γυναίκες σε σχέση με πριν, ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι αυτό είναι προσχηματικό.

Οι Ταλιμπάν έχουν υποχρεώσει σε κάποιες περιοχές τις γυναίκες να βγαίνουν από το σπίτι μόνο με τη συνοδεία ανδρών, κάτι που όπως εξηγεί η ίδια σημαίνει ότι κάθε φορά που θα πήγαινε στη δουλειά της θα έπρεπε να παίρνει μαζί της τον πατέρα ή τον αδελφό της.

Η Μπασίρ αποφάσισε να φύγει από τη χώρα μαζί με τους γονείς της κι επί τρεις ημέρες κι επί τρεις ημέρες προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο. Η ίδια περιέγραψε ότι είδε Ταλιμπάν να πυροβολούν και να χτυπούν ανθρώπους με ραβδιά, ενώ όταν απευθύνθηκε σε εκπροσώπους τους, εκείνοι της απάντησαν: «Είσαι γυναίκα, δεν θέλουμε να μιλήσουμε με εσένα».

Η νεαρή αθλήτρια κι η οικογένεια της είχαν εγκαταλείψει τις ελπίδες να καταφέρουν να φύγουν, όταν άκουσαν ότι η γαλλική πρεσβεία είχε οργανώσει επιχείρηση απομάκρυνσης με λεωφορεία που θα παραλάμβαναν όσους είχαν δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη χώρα και θα τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο.

Πλέον, βρίσκεται σε καραντίνα στο κέντρο υποδοχής, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων δυτικά του Παρισιού κι όπως τονίζει: «Είναι τόσο δύσκολο για όλους μας το ότι αφήσαμε την χώρα μας, τα όνειρά μας, τα πάντα. Τώρα θα ξεκινήσουμε από το μηδέν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ