Μηλόξυδο: Δύο αποδεδειγμένα οφέλη του μηλόξυδου στην υγεία [vid]


Το μηλόξυδο έχει δείξει πως βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση των αποκρίσεων στο σάκχαρο του αίματος μετά τα γεύματα. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από αντίσταση στην ινσουλίνη ή αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.

Ωστόσο, τα άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο φυσιολογικό, καθώς ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι μια σημαντική αιτία γήρανσης και διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι η αποφυγή εκλεπτυσμένων υδατανθράκων και ζάχαρης, αλλά το μηλόξυδο μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση.

Έρευνες δείχνουν ότι το ξύδι προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης:

  • Μια μικρή μελέτη προτείνει ότι το ξύδι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 19-34% κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο του αίματος και την απόκριση στην ινσουλίνη.
  • Σε μια μικρή μελέτη σε 5 υγιή άτομα, το ξύδι μείωσε το σάκχαρο στο αίμα κατά 31,4% μετά την κατανάλωση 50 γραμμαρίων λευκού ψωμιού.
  • Πολλές άλλες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

 

Εάν λαμβάνετε φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη οποιουδήποτε τύπου ξιδιού.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Οι μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη ξιδιού μαζί με ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες οδήγησε σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού, προκαλώντας στους συμμετέχοντες να καταναλώνουν 200-275 λιγότερες θερμίδες το υπόλοιπο της ημέρας.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 175 άτομα με παχυσαρκία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε σε μειωμένο λίπος στην κοιλιά και απώλεια βάρους:

  • η λήψη 1 κουταλιού της σούπας (15 mL) οδήγησε σε απώλεια 1,6 κιλών (1,2 kg)
  • η λήψη 2 κουταλιών της σούπας (30 mL) οδήγησε σε απώλεια 3,7 κιλών (1,7 kg)

 

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτή η μελέτη συνεχίστηκε για 3 μήνες, οπότε οι πραγματικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος φαίνεται να είναι μάλλον μέτριες.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ